Umírající chobotnice chrání nevylíhnutá mláďata. Nejlepší snímek z oceánů

18. 1. 2023 – 23:58 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Umírající chobotnice chrání nevylíhnutá mláďata. Nejlepší snímek z oceánů
Chobotnice se svými vajíčky. | zdroj: Kat Zhou

Samice chobotnic umírají ve chvíli, kdy jejich mláďata přicházejí na svět. Tuto pochmurnou stránku života tvorů s ohromujícím intelektem připomíná vítězná fotografie prestižní soutěže podvodních fotografií.

Fascinující snímky z oceánů se podělily o ceny v soutěži Ocean Art Underwater Photo Competition 2022, kterou pořádá organizace Underwater Photography Guide.

Vítězným snímkem vyhlásila tento týden porota fotografii Karibské útesové chobotnice. Autorka Kat Zhouová ji pořídila v Atlantiku u Palm Beach na Floridě. Snímek zachytil poslední chvíle života chobotnice chránící vajíčka s mláďaty krátce před jejich vylíhnutím.

Porotci – trojice podvodních fotografů – hodnotili tisíce příspěvků z 96 zemí. Některé z oceněných můžete vidět ve fotogalerii. Na snímcích jsou olihně, žraloci, krabi a další mořští tvorové v úžasných detailech a barvách.


Vítězný snímek je pozoruhodný nejen svou uměleckou kvalitou, ale také svým příběhem.

„Stejně jako všechny ostatní druhy chobotnic i tato matka při péči o vajíčka nepřijímá potravu,“ píše v doprovodném textu k fotografii její autorka. „Během tří týdnů jsem se čtyřikrát k chobotnici potopila a pozorovala ji. Bylo fascinující sledovat, jak chrání a provzdušňuje vajíčka… A byl to hořkosladký pocit sledovat ji, jak chrání svá vejce, i když věděla, že se blíží její konec,“ dodává.

Osud chobotnice působí truchlivě, ale u těchto hlavonožců je evolučním pravidlem, za kterým jsou hormony uvolňující se poté, co chobotnice snese vajíčka.

Když je chobotnicím zhruba rok, spáří se. Samice naklade vajíčka a připevní je k pevném podkladu. Potom je zakryje vlastním tělem a střeží je několik měsíců před vetřelci. Ustavičně přitom je zalévá proudem vody ze svého sifonu a čistí je chapadly od parazitů.

Chobotnice vajíčka neopouští, nepřijímá potravu, ztrácí barvu, slábne a přichází o zrak. Krátce poté, než se mláďata vylíhnou, vyčerpáním umírá.

Přes svůj krátký život jsou chobotnice chytří tvorové. Důmyslně loví, staví si podmořské zahrádky a umí řešit rébusy. Původ inteligence chobotnic dosud neznáme. Výzkum publikovaný v žurnálu BMC Biology nicméně naznačuje, že by mohla pocházet z molekulární podobnosti s lidským mozkem.

Oceněné snímky s jejich příběhy si můžete na prohlédnout na webu Underwater Photography Guide – tady.

Zdroje:
BMC Biology, Underwater Photography Guide

Nejnovější články