Molekula, která dává naději. Ženy s ní mohou mít děti ve vyšším věku

23. 10. 2023 – 18:50 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Molekula, která dává naději. Ženy s ní mohou mít děti ve vyšším věku
zdroj: Profimedia

Vědci zjistili, že s konzumací běžné sloučeniny by ženy mohly otěhotnět i ve vyšším věku.

Češky rodí málo dětí. V mnoha případech proto, že dávají přednost kariéře a děti odkládají. Po 35 letech však jejich plodnost strmě klesá.

Češi proto vymírají. Víc jich umírá, než se rodí. Přírůstek obyvatel v zemi zařizují přistěhovalci.

V nové studii, publikované v časopise Nature Aging, však vědci upozorňují, že spermidin – běžně dostupná látka, která se nachází v sójových bobech, oříšcích a pšeničných klíčcích – by mohl zvýšit šance stárnoucích žen na otěhotnění. Experti z Nankingské univerzity v Číně pozorovali, že zvyšuje kvalitu vajíček a plodnost.

Ověřeno u myší

Spermidin (C7H19N3) je jednoduchá organická molekula. Původně, jak naznačuje její název, byla izolována ze spermatu. Nachází se však ve většině tělesných buněk.

profimedia-0503010201 Molekula spermidinu (C7H19N3). | zdroj: Profimedia Už dříve se prokázalo, že spermidin hraje důležitou roli při čtení a stabilizaci naší DNA, vyvolává programovanou buněčnou smrt a snižuje záněty. Starší studie ukázaly jeho schopnost prodlužovat délku života u kvasinek, much, červů a lidských imunitních buněk.

Účinky spermidinu na stárnoucí ženský reprodukční systém však dosud nebyly detailně studovány.

Vědci z Nankingu se to rozhodli napravit. Během svého výzkumu pozorovali, že hladina spermidinu byla ve vaječnících stárnoucích samic myší ve srovnání s mladšími samicemi výrazně nižší. Zároveň samice s nižšími hodnotami této látky měly horší kvalitu pohlavních vajíček a vykazovaly další příznaky stárnutí vaječníků.

Dodání spermidinu těmto myším však vedlo k lepšímu zrání vaječných buněk a posilovalo schopnost zabřeznout. A především – u samic myší se zvýšila také úspěšnost raného embryonálního vývoje. Díky tomu se zvýšila jejich plodnost.

Účinek není absolutní, přesto je statisticky významný. Například v případě genové mutace známé jako aneuploidie, která zhoršuje dělení pohlavních vajíček, snižují vyšší hodnoty spermidinu nežádoucí jevy ze 40 na 20 procent. A podobné výsledky byly pozorovány také u prasečích vaječných buněk.

Studie nezkoumala vliv na lidskou plodnost, její výsledky však působí nadějně. Naznačují, že stejný účinek by měl být viditelný také u žen.

„Přibližně 10 procent žen nemůže dosáhnout přirozené plodnosti do 34 let, po 45. roce se tento podíl zvyšuje na 87 procent. Přestože technologie asistované reprodukce mohou do jisté míry pomoci, úspěšnost početí klesá s vyšším věkem matky,“ cituje magazín Newsweek vedoucího výzkumu Po Siunga.

Po Siung říká, že nedostatek spermidinu ve vaječnících může být jedním z hlavních důvodů vedoucích k poklesu kvality pohlavích buněk u stárnoucích žen.

Následují testy na ženách

Výzkumníci se teď chystají ověřit účinky spermidinu na plodnost přímo u žen. Pokud se výsledky zmíněné studie potvrdí, může se tato látka stát základním doporučením pro ženy, které se chystají otěhotnět po pětatřicítce, ale i pro mladší ženy, které chtějí zvýšit své šance na otěhotnění.

Ženy mohou zvýšit příjem spermidinu už teď pomocí komerčně dostupných doplňků stravy nebo potravin bohatých na spermidin, jako jsou pšeničné klíčky, sójové výrobky a ořechy. Dlouhodobá konzumace potravin bohatých na spermidin může být přínosem pro plodnost,“ upozorňuje profesor Po Siung.

Zdroje:

Nejnovější články