Nová studie vyvrací fámu, že vakcína proti covidu vyvolává neplodnost žen

12. 8. 2021 – 18:17 | Člověk | Nedd | Diskuze:

Nová studie vyvrací fámu, že vakcína proti covidu vyvolává neplodnost žen
zdroj: Profimedia

Dezinformace o očkování proti covidu mají tuhý kořínek. Dokáže si s nimi věda poradit?

Na sociálních sítích kolují děsivé informace o tom, že vakcíny proti covidu-19 způsobují ženskou neplodnost. Jedna z těchto fám je například založena na tvrzení, že protilátky navozené očkováním napadají protein syncytin-1, který je nutný pro tvorbu placenty. 

Lékaři upozorňují, že o sterilizačním účinku vakcín neexistují žádné důkazy a že princip mRNA vakcín, kterými se v Česku převážně očkuje, je dokonce vylučuje.

Přesto je z internetových debat patrné, že mnohé páry očkování odmítají právě z důvodu, že fámám o „vakcínové sterilitě“ věří.

Nová studie, zveřejněná v odborném časopisu Fertility & Sterility Reports, však prokazuje, že vakcíny plodnost neovlivňují. Tým profesora Randyho Morrise z Centra reprodukční medcíny v Chicagu se v ní zabýval tím, jak se zahnízdí embryo v děloze tří typů žen:

- očkovaných vakcínou Comirnaty od společností Pfizer a Biontech,

- s prodělanou infekcí SARS-CoV-2,

- bez prodělané infekce a bez očkování.

Vědci ve studii použili metodu nazývanou kryoembryotransfer. Je to způsob umělého oplodnění, při kterém gynekolog přenese zmrazená a opětovně rozmrazená embrya do dělohy ženy.

Výzkumníci přitom zjistili, že mezi zmíněnými skupinami žen není v úspěšnosti zákroku žádný rozdíl.

Tím se potvrdilo, že protilátky získané očkováním (ale také samotnou infekcí) nejsou překážkou vůči uhnízdění embrya a vývoji raného těhotenství.

„Tato studie podporuje argumentaci lékařů, že bez ohledu na to, v jaké fází plánování rodiny se nacházíte, je očkování bezpečné a zachraňuje životy... Věříme, že teď ženy v reprodukčním věku budou mít k vakcínám proti covidu větší důvěru. Výsledky výzkumu jsou přesvědčivé – vakcína ženskou sterilitu nezpůsobuje, ani nesnižuje plodnost,“ říká v reakci na studii Hugh Taylor, prezident Americké společnosti pro reprodukční medicínu na webu této organizace. 

Dá se ale taková důvěra v sílu vědy předpokládat?

V Česku, jak je patrné z debat na twitteru nebo facebooku, spousta mladých žen věří, že vakcíny plodnosti škodí. A obdobný názor vyjadřují také někteří muži, kteří mají obavy z kondice svých spermií, byť studie zveřejněná v červnu v odborném žurnálu JAMA, je vyvrací.

Zdroje:
Jama Network, Fertility & Sterility Reports, ASRM

Nejnovější články