Za neplodností některých žen jsou věčné chemikálie

11. 4. 2023 – 17:06 | Člověk | Nedd | Diskuze:

Za neplodností některých žen jsou věčné chemikálie
S vyšším podílem věčných chemikálií v těle, klesá šance otěhotnět. | zdroj: Profimedia

Nová studie vlivu „věčných chemikálií“ na lidský organismus odhalila znepokojivá data.

Ženy s vyššími hladinami „věčných chemikálií“ v krvi mají o 40 procent nižší šanci otěhotnět do roku od prvního pokusu o početí potomka. Vyplývá to z první studie o vlivu perfluorovaných a polyfluorovaných látek na plodnost žen, publikované na odborném webu Science Direct.

Chemie, které se nezbavíte

Tyto látky, známé také pod zkratkou PFAS, se používají k výrobě povrchů, které mají odolávat vlhkosti, mastnotě nebo zašpinění, jako jsou třeba rozšířené materiály Gore-Tex, teflon nebo kosmetické výrobky.

Když se vodou nebo jídlem dostanou do krevního oběhu, zůstávají v organismu natrvalo. Podle dřívějších poznatků mohou způsobovat rakovinu, onemocnění jater, poruchy imunitního systému nebo pokles plodnosti u mužů.

Perfluorovaným sloučeninám se přezdívá věčné chemikálie, protože se v přírodě rozkládají velmi pomalu.

Tyto látky byly nalezeny téměř u všech lidí, kteří na ně byli testováni.

„Čelíme celosvětovému problému kontaminace PFAS. Jediný způsob, jak se můžeme zcela vyhnout, abychom byli vystaveni těmto látkám, je zcela je zakázat.“                                                                                                          Damaskini Valviová, bioložka

Výzkum vlivu na neplodnost provedli vědci v Singapuru, kde je znečištění PFAS nižší, ale přesto zjistili silnou souvislost s neplodností, kterou je podle Světové zdravotnické organizace postižen každý šestý člověk na světě.

Zakážeme je?

Některé perfluorované sloučeniny jsou zakázané. Vědci, kteří výzkum prováděli, teď vyzvali k zákazu celé skupiny těchto chemikálií.

Effects_of_exposure_to_PFASs_on_human_health.svg Účinky věčných chemikálií na lidské zdraví. | zdroj: European Environment Agency/Wikimedia Commons

„Čelíme celosvětovému problému kontaminace PFAS. Jediný způsob, jak se můžeme zcela vyhnout, abychom byli vystaveni těmto látkám, je zcela je zakázat,“ cituje deník The Guardian profesorku z Icahnovy lékařské fakulty v New Yorku (Icahn School of Medicine) a spoluautorku výzkumu Damaskini Valviovou.

Do té doby podle ní lidé mohou přijmout určitá opatření, například používat speciální vodní filtry a vyhýbat se výrobkům obsahujícím PFAS.

Studie se zúčastnilo přes 1000 žen v plodném věku, které se snažily otěhotnět. Vědci zohlednili jejich věk a vzdělání i to, zda jsou kuřačky nebo kolik již mají dětí.

Škodí také po početí

V krvi účastnic výzkumu odhalili vědci škálu PFAS a hodnotili jejich vliv. Zjistili, že ženy, u nichž byla hladina věčných chemikálií o čtvrtinu vyšší než průměr, měly o 40 procent nižší šanci, že do roka otěhotní. Tyto ženy měly také o 34 procent nižší šanci, že do 12 měsíců porodí živé dítě.

Vliv hladin PFAS na plodnost byl přitom větší, pokud byly posuzovány jako směs, a ne jednotlivě.

„To dává smysl, protože více chemických látek může působit společně a ovlivňovat naše zdraví na mnohem větší úrovni než jedna chemická látka,“ říká Valviová.

Věčné chemikálie ovlivňují zdraví matky i dítěte, mohou mít vliv například na preeklampsii (nedostatečné prokrvení a okysličení plodu) a opožděný neurologický vývoj.

„Mnoho PFAS bylo zjištěno v pupečníkové krvi, placentě a mateřském mléce. Prevence expozice PFAS je proto nezbytná pro ochranu zdraví žen i jejich dětí,“ upozorňuje v deníku The Guardian bioložka Valviová.

Zdroje:

Nejnovější články