Mravenec, jak jste ho ještě neviděli. Děsivější než skřet ze Středozemě

26. 10. 2022 – 10:46 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Mravenec, jak jste ho ještě neviděli. Děsivější než skřet ze Středozemě
Seznamte se, mravenec tesařský. | zdroj: Profimedia

Pohlédněte do tváře mravence tesařského. Takhle zblízka ji v přírodě neuvidíte. A buďte rádi, jinak byste se na houby do lesa třeba už nevydali.

Potkáváte ho běžně v lese. Je to mravenec tesařský, který staví mraveniště z mrtvého vlhkého dřeva mezi stromy.

Krásná monstra

Snímek litevského fotografa Eugenijuse Kavaliauskase nám ukazuje, jak bychom ho viděli, kdybychom měli čest pohlédnout mu do obličeje. Jeho fotografie pořízená pod mikroskopem odhaluje detaily mravenčí tváře, od tykadel až po čelist podobnou dravé kosatce.

Kavaliauskasův detailní snímek je jednou z 57 oceněných fotografií v kategorii „výjimečné obrazy“ (Image of Distinction) v soutěži mikrofotografií Nikon Small World Photomicrography.

„Tohle není jeden z Tolkienových skřetů ze Středozemě – takhle skutečně vypadají mravenci, když se k nim přiblížíte,“ píše magazín Insider.

K přívětivému obrazu Ferdy Mravence má tenhle tvor vskutku daleko. Jedním z důvodů, proč vypadá tak děsivě, je to, že snímek vnímáme zkresleně. To, co považujeme za oči, jsou ve skutečnosti tykadla, která mravenci vyrůstají z hlavy. Skutečné oči jsou umístěny dál na hlavě, což ukazuje snímek v tweetu. Když se na ně zaměříme, mravenec až tak strašný není.

Insider cituje Kavaliauskase, který říká, že v přírodě pro něj neexistují žádná monstra. „Když jsem začal s mikrofotografií, myslel jsem si, že všichni brouci vypadají tak trochu jako monstra. Ale teď jsem si na to zvykl a jsem překvapený, že pod našima nohama je tolik zajímavých, krásných a zázračných tvorů,“ líčí v rozhovoru oceněný fotograf.

Staví metropole se satelitními mraveništi

Mravenci tesařští je pověstní vysokým stupněm organizace svého společenství. Budují rozsáhlé systémy tunelů pod zemí i kůrou stromů. Zpravidla vedou k nějakému zdroji potravy – často končí u kolonií mšic, jejichž medovicí se mravenci živí.

Mravenčí kolonie jsou pozoruhodné i tím, že obvykle zahrnují centrální mateřskou kolonii obklopenou a doplněnou menšími satelitními koloniemi.

Soutěž mikrofotografií, které se Kavaliauskas se snímkem mravence účastnil, nabízí úchvatné detaily z přírody, které vaše oči nedokážou zachytit. 

Zdroje:
Insider, Nikon Small World Photomicrography Competion

Nejnovější články