Snímek z vesmíru odhalil záhadné koule zářící nad Zemí

18. 10. 2022 – 17:50 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Snímek z vesmíru odhalil záhadné koule zářící nad Zemí
Snímek z ISS zachycující podivné světelné úkazy (vlevo dole a vpravo nahoře). | zdroj: Kredit-NASA/Earth Observatory

Astronauti vyfotografovali ‚nadpozemské‘ světelné úkazy v atmosféře planety. Vědci je dokázali vysvětlit.

Pohledy na Zemi z oběžné dráhy nejsou ničím novým. Přesto nás v nich mohou ohromit úžasné úkazy.  

Světelné přízraky

Americká vesmírná agentura NASA před několika dny zveřejnila na webu své filiálky Earth Observatory unikátní snímek z vesmírné stanice ISS, na kterých se v atmosféře Země vznášejí podivné koule. Působí epicky, dosahují gigantických proporcí.

Jakkoli vypadají záhadně, mají jednoduché vysvětlení. Překvapující je nicméně to, že oba světelné jevy spolu nemají spolu nic společné. Pouze se náhodou vyskytly ve stejnou dobu ve stejné oblasti.

iss066e024707x A ještě jednou stejný snímek z ISS s popisem oblasti, kterou zachycuje. | zdroj: Kredit-NASA/Earth Observatory

První koule, zachycená na snímku z ISS nad Jihočínským mořem loni 30. října, která je vidět ve spodní části obrázku, je výsledkem úderu mocného blesku v Thajském zálivu.

Údery blesků jsou z oběžné dráhy vidět jen výjimečně, obvykle je zakrývají mraky. Tentokrát však blesk udeřil ve velké kruhové mezeře v horní části mraků. Proto osvětlil okolní stěny kaldery (útvaru kotlovitého tvaru) a vytvořil nápadný světelný blob.

iss066e024707_373 c Detail modré koule, která byla výsledkem úderu blesku osvětlujícího mračno v Thajském zálivu. | zdroj: Kredit-NASA/Earth Observatory

Druhá koule, kterou vidíte v pravém horním rohu fotografie, kdesi v severním Pacifiku, je způsobena pokřiveným světlem, které odráží Měsíc.

Orientace přírodní družice Země vůči stanici ISS způsobuje, že sluneční paprsky, které odráží od Měsíce, prochází atmosférou naší planety. Atmosféra ho přitom přeměňuje na jasně modrou skvrnu s rozmazaným halovým efektem, který se jeví jako obrovská svítící koule.

Efekt je způsoben tím, že část měsíčního světla rozptylují drobné částice, například vodní kapičky nebo ledové krystalky, v zemské atmosféře.

proč jsou obě koule modré? Různé barvy viditelného světla mají různé vlnové délky, což ovlivňuje jejich vzájemné působení s atmosférickými částicemi. Modré světlo má nejkratší vlnovou délku, proto se snadno rozptyluje. A proto také na snímku světlo z Měsíce zmodralo.

Modrá je dobrá, rozptyluje se

Stejný jev vysvětluje, proč se obloha během dne jeví jako modrá: Modré vlnové délky slunečního světla se nejvíc rozptylují, a tak se stávají se viditelnějšími pro lidské oko.

Na fotografii je také vidět zářící síť osvětlení z měst. Nejvíc světelného znečištění pochází z Thajska. Jeho další zdroje leží ve Vietnamu a z nejjižnějších oblastí Číny, kde je však zčásti překrývají mraky.

Oranžové halo kopírující zakřivení Země je okraj atmosféry, který je nazýván „konec Země“.

Zdroje:
NASA/Earth Observatory

Nejnovější články