Musk chystá tajemnou aplikaci „X“. Proto nakonec může koupit Twitter

10. 10. 2022 – 21:34 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Musk chystá tajemnou aplikaci „X“. Proto nakonec může koupit Twitter
Koupí nakonec Twitter pro svou tajemnou aplikaci? | zdroj: Profimedia

Začíná se rýsovat naděje, že Elon Musk přece jen koupí Twitter. V sérii tweetů vizionář zmínil, že tuto sociální síť chce získat pro svou aplikaci „X, the everything“, volně přeloženo „X pro všechno“.

Elon Musk oznámil, že se vrací k původní dohodě o koupi Twitteru za 44 miliard dolarů, ze které se donedávna snažil vycouvat. „Koupě Twitteru urychlí vytvoření aplikace X,“ napsal miliardář na Twitteru.

Obsah chystané Muskovy aplikace X je zahalen tajemstvím. Deník The New York Times ale zmiňuje Muskův dopis zaslaný v minulosti investorům Twitteru, ve které autor píše o novém produktu „X“, jehož cílem je do roku 2028 přilákat více než 104 milionů uživatelů.

Superaplikace pro všechno a pro všechny

Experti předpokládají, že „X“ by mohla být inspirována aplikacemi populárními v jihovýchodní Asii, které zahrnují sociální sítě, komunikační aplikace a digitální bankovnictví.

Největší z těchto asijských „superaplikací“ je čínský WeChat od společnosti Tencent. Obsahuje hromadu funkcí, zejména messaging, hlasové zprávy, videohovory, sdílení fotek, objednání taxislužby, donášku jídla z restaurací, rezervace hotelu… A co je podstatné – používá ji miliarda lidí.

Magazín IFL Science připomíná, že WeChat v Číně využívá kdekdo, i bezdomovci žebrající na ulici mají vygenerované QR kódy, aby mohli přijímat peníze.

„X“ by tak v dnešní verzi mohla být aplikací, která by poskytovala služby Twitteru, Whatsappu, Netflixu, PayPalu, Uberu nebo Woltu. Byla by vlastně západní variantou WeChatu, případně její konkurencí.

„Myslím si, že důležitým cílem pro Twitter by bylo pokusit se obsáhnout co největší část světa. V Číně v podstatě žijete na WeChatu, je užitečný pro každodenní použití. Kdybychom toho dosáhli nebo se tomu jen přiblížili na Twitteru, byl by to obrovský úspěch,“ řekl Musk.

Dočkáme se západního WeChatu?

Název aplikace X připomíná Muskovu oblibu tohoto písmena. Kromě SpaceX byl Musk také jedním ze spoluzakladatelů serveru X.com, rané online banky, která sloužila jako předchůdce PayPalu. Co víc, jedno z Muskových dětí, které má se svou bývalou přítelkyní Grimes, nese jméno „X Æ A-12 Musk,“ zkráceně X.

Musk je vizionář, nejbohatší člověk planety. Sklízí úspěchy, ale někdy bývá i chaotický.  Ne všechny jeho nápady se musí uskutečnit, což může být i případ aplikace „X“.

Zdroje:
The New York Times, IFL Science

Nejnovější články