Na demenci upozorní změna smyslu pro humor

16. 11. 2015 – 14:31 | Člověk | roj | Diskuze:

Na demenci upozorní změna smyslu pro humor
Signálem blížící se demence je změna smyslu pro humor, lidé se smějí v nevhodnou chvíli (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Pokud se u starších lidí mění smysl pro humor a smějí se nevysvětlitelným věcem, je to často známka blížící se demence. Tvrdí to studie britských lékařů, která vyjde v odborném magazínu Journal of Alzheimer's Disease.

Vědci z University College London v čele s lékařkou Camillou Clarkovou požádaly rodiny 48 pacientů s demencí, aby se se zamyslely nad tím, zda v několika letech před propuknutím nemoci pozorovaly výkyvy v chování.

Jednou ze sledovaných oblastí měl být i smysl pro humor. A právě v něm se našla významná odchylka, která by mohla pomoci ve včasném odhalení přicházející nemoci. 

Téměř všichni uvedli, že zhruba devět let před onemocněním se začal dotyčnému výrazně měnit smysl pro humor. Ve srovnání se svými zdravými vrstevníky se častěji smáli černému humoru a v naprosto nevhodných okamžicích.

Ve smích propukali třeba, když byli svědky tragických událostí, jejich příbuzný přišel o práci nebo když se dozvěděli, že někdo z jejich známých onemocněl. Tedy ve chvílích, kdy by je to dříve ani nenapadlo.

"Byly to výrazné změny v chování, často šlo i o odporný humor - třeba jeden z pacientů se smál ve chvíli, když se jeho manželka velmi ošklivě opařila," uvedla autorka výzkumu. Jeho výsledek podle ní může pomoci s včasnou diagnózou.

"Hlubší pochopení celé řady příznaků pomůže dříve a lépe rozpoznat blížící se nemoc," shoduje se s ní odborník na Alzheimerovu chorobu Simon Ridley.

Zdroje:
BBC

Nejnovější články