Na pastvinách začnou bučet nízkoemisní krávy

24. 4. 2022 – 20:00 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Na pastvinách začnou bučet nízkoemisní krávy
Zítra nás prý poženou na emise. | zdroj: Profimedia

Přátelštější k planetě musí být nejen naše auta, ale i přežvýkavci. Budeme tedy snižovat emise jak u vozidel, tak u krav.

Věda si připsala pozoruhodný počin: stvořila nízkoemisní krávy. Výzkumníci zjistili, že krávy přikrmované řasami vykrkají o 80 procent míň skleníkových plynů. Zachrání to planetu, anebo aspoň přežvýkavce?

Přežvýkavec = metanová bomba

Koncentrace metanu v atmosféře se rychle zvyšuje. Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) už druhý rok za sebou zaznamenal její nevídaný nárůst. Ve své zprávě z letošního dubna varuje, že tento plyn může spustit cyklus, který se vymkne kontrole.

Metan je silný skleníkový plyn, po oxidu uhličitém druhý největší přispěvatel ke globálnímu oteplování. Přibývá však vyšší rychlostí. Jeho nárůst je exponenciální.

Plyn vzniká při těžbě, výrobě, přepravě a spalování fosilních paliv, rozkladem organických látek v mokřadech a na koncentraci ve vzduchu se podílejí také sopky, anebo tající permafrost, tedy ‚věčně‘ zmrzlá půda, ve které se plyn unikající ze zemského jádra nastřádal. A co se často připomíná – metan se do atmosféry dostává také při trávení přežvýkavců.

Věda se však snaží emise přežvýkavců řešit. A tak stvořila nízkoemisní krávy.

Krávy, které by uspěly na emisích

Krávy jsou výkonní producenti metanu (CH4). Plynu vypouštějí do ovzduší víc než ostatní přežvykující tvorové. Jedna kráva ho denně vychrlí až 500 litrů.

Za metan, který z krav vychází, může jejich několikastupňové trávení. Během cesty mezi bachorem, čepcem, knihou a slezem krmivo za pomoci bakterií fermentuje, tedy kvasí.

Výzkumníci z Kalifornské univerzity ve městě Davisu však dokázali z kravek vytvořit nízkoemisní přežvýkavce. Během pěti měsíců snížili metanové emise z kravských žaludků až o 80 procent.

Dosáhli toho jednoduše – krmili krávy směsí obsahující červené řasy známé jako ruduchy.

„Bylo překvapivé vidět tak výrazné snížení metanu,“ sdělila ke studii její vedoucí Breanna Roqueová magazínu Kalifornské univerzity.

Během výzkumu, detailně popisovaném v žurnálu PLOS One, výzkumníci přidávali 21 kravám do potravy denně 80 gramů řas. Řasy ale snižovaly metan po celou dobu studie bez výkyvů. Vědci to ve studii vysvětlují tím, že řasy potlačují enzym v trávicím systému krávy, který přispívá k vyvíjení plynu.

Najdeme lepší řešení?

Řasy ruduchy obvykle najdete na korálových útesech, kde mimo jiné slouží jako potrava pro mořské živočichy. Mnohé druhy ruduch jsou již dlouho využívány v potravinářském průmyslu – slouží například jako hlavní součást agaru, živného média pro kultivaci rostlin a mikrobů.

Není to tedy plodina, kterou bychom již dávno neuměli využívat. Pěstovat ale dostatek řas pro miliardu krav, které dnes lidstvo chová, by byl problém.

Zkoumání toho, zda strava s obsahem ruduchů může zmírnit vliv krav na klima, by nicméně časem mohla přinést i praktičtější řešení, které by měnilo žaludeční bakterie krav bez řas.

Ve vývoji je už například vakcína, která by mohla pozměnit kravské bakterie bez ohledu na stravu.

Způsoby, jako omezit emise přežvýkavců, se zabývá i Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC). V jednom ze svých reportů upozorňuje, že metan, který se uvolní při živočišné výrobě, způsobuje 14,5 procenta světových emisí skleníkových plynů.

Samotní přežvýkavci ke globálním emisím metanu přispívají více než čtvrtinou, z toho tvoří většinu emise krav.

Zdroje:
PLOS ONE, UC Davis

Nejnovější články