Na pultech se objevilo první geneticky modifikované jablko. Nehnědne
23. 12. 2017 – 17:00 | Příroda | Lenka Dvořáčková | Diskuze:
Po rozkrojení a vystavení kyslíku nezhnědne - první geneticky upravené jablko se dostalo do obchodů. I když zatím jen amerických, kde má svým dlouhotrvajícím "bezchybným" vzhledem motivovat zákazníky k větší konzumaci ovoce a menšímu plýtvání jídlem.
Nakrájíte-li jablko, během několika minut na řezu zhnědne. Může za to enzym polyfenol oxidáza, ovoce zabarví po vystavení kyslíku. Více než dvě desetiletí vědci tvořili jablko, které tuto vlastnost – kvůli které už není pro konzumenty tolik sexy – mít nebude. Až nakonec vzniklo takzvané "arktické jablko", které bylo geneticky upraveno tak, aby obsahovalo méně polyfenolu oxidázy.
Arktickou verzi genetici vytvořili u třech odrůd: Granny Smith, Golden Delicious a Fuji. V průběhu prosince se tato jablka začala prodávat v oblíbené formě "ready to eat", tedy už nakrájená a zabalená.
Na tomto geneticky upraveném ovoci se může ukázat, jestli mají GMO potraviny šanci ve Spojených státech uspět ve větším měřítku. Autoři nehnědnoucího jablka tomu věří, protože v kontejnerech nyní končí tuny jablek, která Američané odmítli sníst, protože po rozkrojení zhnědla a nevypadala tak už tolik vábně.