Na Zemi se snáší meteorický déšť. Vyvrcholí v předvánočním týdnu

12. 12. 2021 – 17:05 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Na Zemi se snáší meteorický déšť. Vyvrcholí v předvánočním týdnu
Když prší geminidy. | zdroj: Profimedia

Necelé dva týdny před Vánoci můžete na noční obloze pozorovat meteorické představení a zahlédnout svou „betlémskou hvězdu“. Zemi přiletěl navštívit roj Geminid.

První meteory z roje dorazily už 4. prosince. Jejich vrchol je však teprve před námi, nastane v noci na úterý 14. prosince. Geminidy, které se k Zemi každý rok vracejí, během něj vytvoří i víc než 50 zářících „hvězd“ za hodinu.

Letos bude meteory svým svitem rušit Měsíc, který roste a blíží se úplňku. Proto byste si měli přivstat a oblohu pozorovat až v časných ranních hodinách (mezi čtvrtou a šestou). Tehdy už bude Měsíc pod obzorem.

Problém vám však mohou způsobit mraky. V těchto dnech převládá nad Českem oblačné počasí. Jen v některých oblastech země se mraky protrhají.

Meteory mohou na obloze vyskočit kdekoli, ale obvykle je uvidíte, jako kdyby vylétaly ze souhvězdí Blíženců

Poslové z drolící se planetky 

Geminidy, které písemné záznamy poprvé zmiňují v roce 1862, jsou zvláštní tím, že jejich mateřským tělesem patrně není kometa. Částice tvořené prachem a ledem pocházejí z drolící se planetky 3200 Phaethon. 

horalek2u ... a ještě jednou Geminidy na Seči. | zdroj: Petr Horálek www.astronom.cz/horalek

Světelné záblesky, které na nebi při pozorování Geminid spatříte, jsou vyzářenou energií plynů v ovzduší Země. Meteory předávají pohybovou energii atomům plynů, které se jí zbavují formou fotonů, tedy nositelů světla. Samotné meteory třením o molekuly vzduchu shoří.

Roj Geminid patří k nejaktivnějším a nejpravidelnějším. Geminidy jsou meteory střední rychlosti, se Zemí se setkávají při rychlosti 34,6 kilometru za sekundu. Ze všech meteorických rojů pronikají nejhlouběji do zemské atmosféry, a to až do 40 kilometrů nad zemský povrch.

Od zelené až po žlutou

Některé Geminidy mají vzácný zelenkavý nádech, jinak jsou bílé, modré a žluté.

K pozorování se hodí místo dál světelného znečištění, nejlépe je vyrazit do hor. A dopřejte si aspoň hodinu času na sledování, protože trvá zhruba čtvrthodinu, ale i déle, než se vaše oči plně přizpůsobí tmě.

Zdroje:
NASA, Astro

Nejnovější články