Nadzvukové šípy v rukou Ukrajinců začínají sestřelovat ruské letouny. Čím jsou unikátní?

3. 4. 2022 – 21:02 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Nadzvukové šípy v rukou Ukrajinců začínají sestřelovat ruské letouny. Čím jsou unikátní?
Nácvik střelby ze Starstreaku. | zdroj: Profimedia

Robin Hood o takových šípech mohl jen snít. Jsou nejrychlejší zbraní svého druhu na světě a ve své výzbroji ji od konce března má ukrajinská armáda.

Ukrajinci začínají sestřelovat ruské vrtulníky nadzvukovými střelami Starstreak, proti kterým není účinné obrany. Dostali je před několika dny od Britů a video ukazující zásah ruského vrtulníku Mi-28N, které se objevilo na YouTube, dokládá, že mohou být k takovému účelu užitečné.

Místem útoku byla podle deníku The Times Luhanská oblast na východě Ukrajiny nedaleko frontové linie. Vrtulník na videu zasahuje střela, která ho trhá na dvě části.

Británie věnovala Ukrajině na 900 kusů těchto zbraní a ukrajinským vojákům poskytla třítýdenní intenzivní výcvik.

Nejrychlejší střely svého druhu

Starstreak vyrábí v severoirském Belfastu firma Thales a v kategorii přenosných střel (manpadů, Man-portable air-defense systems) patří ke světové špičce. Skládá se ze střely a ze tří průbojných projektilů (šípů) ze slitiny wolframu. 

Střela má dvoustupňový motor. První stupeň slouží ke startu, vyhoří ještě před opuštěním přepravního pouzdra a je odhozen. V té chvíli se rozevřou ocasní plochy. Zažehne se motor druhého stupně, který střelu urychlí.

Před cílem se od střely oddělí projektily. Každý obsahuje hlavici s výbušninou. Na přídi má dvojici kachních ploch a na konci trupu trojité ocasní plochy.

Zbraň má dostřel sedm kilometrů a slouží k ničení nízkoletících letadel a vrtulníků. Je možné ji odpalovat nejen z ramene, ale také ze speciálního zařízení (Lightweight Multiple Launchers), anebo z raketometů připevněných na vojenských vozech.

Starstreak dosahuje až 3,5násobku rychlosti zvuku (4300 kilometrů v hodině), což z něj dělá nejrychlejší střelu země-vzduch na světě.

Dvakrát si to rozmyslete

Unikátní na Starstreacích je zaměřovací a naváděcí systém laserových paprsků, které kolem cíle vytvářejí dvojrozměrnou mřížku. Takové řešení zvětšuje pravděpodobnost zásahu. 

Obdobné manpady jsou obvykle naváděny pomocí infračervených paprsků, sledujících teplo vyzařované z letícího stroje. Infračervené paprsky však letoun může oklamat tím, že vystřelí falešné zdroje tepla. V některých případech je také schopen se střele vyhnout úhybným manévrem, což je u bleskurychlého Starstreaku sotva myslitelné.

„Ruští piloti si teď musí dvakrát rozmyslet, než nastoupí do svých letounů,“ citují britské timesy plukovníka protivzdušné obrany Grahama Taylora.

Nejnovější články