Noční můrou Rusů na Ukrajině je turecká technologie

3. 3. 2022 – 23:59 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Noční můrou Rusů na Ukrajině je turecká technologie
Bayraktar útočí na ruskou kolonu. | zdroj: Profimedia

Lehká bezpilotní letadla vybavená raketami mění válku víc než jakákoli jiná technologie. Američané je využívají už několik let, zejména v oblasti Perského zálivu. Teď dostaly příležitost také na Ukrajině.

Na Ukrajině, která je pod tlakem útoků ruské armády, se často skloňuje turecké slovo Bayraktar. Česky – Vlajkonoš. Drony tohoto jména likvidují těžkou ruskou techniku.

Internet je plný fotografií a videí, na nichž Bayraktar mění v hromadu šrotu tanky nebo odpalovací zařízeníServer Oryx píše že drony zničily tři desítky kusů techniky. Zasáhly také ruský vlak s palivem.

Rusům chybí na Ukrajině mobilní radiolokátory. O tom, co se děje na ukrajinském nebi, nemají detailní přehled. A právě toho nenápadný a téměř neviditelný dron využívá.

Natruc Američanům

Letoun vznikl vlastně jako řešení z nouze. Když Turci chtěli od Američanů bezpilotní letadla, nedostali je. A tak turecké ministerstvo obrany zadalo svým konstruktérům úkol sestrojit vlastní průzkumný dron.

Poprvé vzlétl v roce 2014. První kusy samozřejmě získala turecká armáda. Poté je však Turci začali vyvážet a dnes je mají ve výzbroji armády jedenácti států včetně Ukrajiny.

Bayraktar, který má rozpětí křídel 12 metrů, je postaven z uhlíkových vláken a dalších kompozitních materiálů. Původně byl konstruován jako bojový bezpilotní letoun, ale turečtí konstruktéři ho vylepšili tak, že pod trupem může nést čtyři rakety.

profimedia-0618887854 Bayraktar připravovaný k letu. | zdroj: Profimedia

Není kdovíjak rychlý, s pístovým motorem o výkonu 100 koní vyvine rychlost pouhých 130 kilometrů za hodinu. Avšak díky malé spotřebě dokáže být ve vzduchu a vyhledávat cíl téměř 24 hodin, píše žurnál Military Times.

Web Military Today informuje, že Ukrajina nakoupila šest těchto dronů po pěti milionech dolarů a tři řídící jednotky za stejnou cenu. Není jasné, kolik strojů je ještě schopna nasadit.

Bayraktar každopádně válku ve prospěch Ukrajinců nezvrátí. Pokud ale budeme brát videa a fotografie vážně, tak je zřejmé, že Ukrajincům se nákup vyplatil, protože drony zničily útočníkovi techniku v hodnotě několikanásobně vyšší, než byla jejich pořizovací cena.

Zdroje:
YouTube, Oryx, Military Times, Military Today

Nejnovější články