Nafilmována kojící velryba, něžný kolos s cisternou mléka

20. 11. 2021 – 17:08 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Nafilmována kojící velryba, něžný kolos s cisternou mléka
Mládě keporkaka se svou matkou. | zdroj: Profimedia

Je to svými rozměry kolosální, ale povahou intimní a něžná záležitost. Své mládě kojí matka, která se hmotností téměř vyrovná naloženému kamionu.

Velryby jsou lidem bližší než většina jiných mořských tvorů. Jsou to savci, rodí živá mláďata, které potom chrání, vychovávají a také – kojí.

Donedávna jsme o tom věděli málo. Jednoduše proto, že velryby nemůžete dát do akvária a sledovat, jak pečují o své potomky.

Mořští biologové ze dvou univerzit– Stanfordské a Santa Cruz – v posledních letech pozorují výchovu mladých keporkaků a popisují ji na webu Marine Mammal Research Program. Zaznamenali přitom kojení těchto kytovců z pohledu mláděte – pomocí kamery připevněné přísavkou na jeho hřbetě.

Havajská porodnice

Je to doslova kolosální manévr. Keporkakové, nazývaní také plejtváci dlouhoploutví, dorůstají 15 metrů a váží přes 25 tun.  Pro srovnání – to je váha kamionu naloženého ze dvou třetin.

Tito kytovci připlouvají po mnoho generací z Aljašky na přelomu podzimu a zimy k havajskému ostrovu Maui, kde tráví měsíce rozením mláďat a jejich opatrováním. Na jaře potom odplouvají zpátky na sever i s vykrmenými potomky.

Biologové u havajských ostrovů sledují velryby jak pomocí kamer, tak senzorů, které zaznamenávaly akustické signály, rychlost a tlak (hloubku).

„Je to to úžasné poznávat, co tato zvířata vidí a jak spolu komunikují,“ řekl jeden z nich, Lars Bejder.

Plnotučné+

Samotné kojení, jak ukazuje video, je u těchto kytovců velmi krátké, několikanásobně kratší než u lidí. Důvod je zřejmý – velrybí kojenci, na rozdíl od lidských, nejsou schopni současně dýchat a sát.

Mateřské mléko keporkaků však obsahuje až 60 procent tuku, zatímco lidské jen čtyři. Je to hotová kalorická bomba. Proto i menší množství velrybího mléka stačí, aby pokrylo energetické potřeby novorozence.

Samice keporkaků platí za starostlivé matky. Svá mláďata vozí na hřbetech, dokud nezesílí, a pomáhají jim také v pravidelných intervalech stoupat na hladinu, aby se nadechla.

Z videa je patrné, že kojící gigant je klidný a mateřsky něžný.

Zdroje:
MMRP Hawaii

Nejnovější články