NASA dostala za úkol zavést sjednocený lunární čas

4. 4. 2024 – 20:16 | Vesmír | Radek Chlup | Diskuze:

NASA dostala za úkol zavést sjednocený lunární čas
zdroj: Profimedia

Bez něj by vznikal během misí na Měsíci chaos. 

Bílý dům pověřil americký Úřad pro letectví a vesmír (NASA) vytvořením jednotného systému měření času na Měsíci – takzvaného koordinovaného lunárního času (LTC). Bez něj by mise na naší přirozené družici byly mnohem komplikovanější. 

Na Zemi je většina hodin a časových pásem založena na koordinovaném světovém čase (UTC), což je mezinárodně uznávaný standard opírající se o rozsáhlou síť atomových hodin rozmístěných po celém světě. Přesný čas vypočítáváme právě z jejich průměru.  

Různé faktory na Měsíci, včetně rozdílné gravitační síly, ale způsobují jiné vnímání času oproti Zemi. „Stejné hodiny, které máme na Zemi, by se na Měsíci pohybovaly jinou rychlostí,“ řekl vedoucí kosmické komunikace a navigace NASA Kevin Coggins. 

Podle něj má každé vesmírné těleso svůj vlastní „srdeční tep“. Pokud se nepřizpůsobíme, zkomplikuje to plánované mise. LTC by poskytl ukazatel pro kosmické lodě a družice vyžadující extrémní přesnost, píše list The Guardian

Bez jednotného lunárního času bychom nemohli zabezpečit přenos dat mezi jednotlivými kosmickými plavidly a zajistit synchronizovanou komunikaci mezi Zemí, lunárními satelity, základnami a astronauty. Jednoduše by vznikal chaos. 

Ještě před Artemis 

„Představte si, že by svět nesynchronizoval čas. Nakolik chaotické by to bylo a jak náročné by byly každodenní aktivity,“ uvedl nejmenovaný úředník z oddělení Bílého domu pro vědeckou a technickou politiku (OSTP). 

Nesrovnalosti v čase při misích na Měsíci by podle něj mohly vést k chybám v mapování a lokalizaci pozic nebo oběžné dráze. Proto OSTP pověřilo NASA zavedením LTC do roku 2026, kdy se na povrch Měsíce vrátí člověk.

NASA na tom bude spolupracovat s dalšími americkými a mezinárodními agenturami. Zavedení jednotného lunárního času bude vyžadovat mezinárodní dohody prostřednictvím „existujících standardizovaných orgánů“. 

Rovněž budou nutné dohody mezi 36 státy, které podepsaly takzvané ujednání Artemis, což je americká iniciativa pro spolupráci při průzkumu Měsíce, Marsu a dalších vesmírných těles. Loni v květnu se k tomuto paktu připojila i Česká republika. 

Podle Cogginse na Měsíci nebude platit letní čas. Pozemské hodiny by tam ztrácely v průměru 58,7 mikrosekundy za pozemský den. Jen pro zajímavost, na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), jež se nachází na zemské nízké oběžné dráze, platí UTC.


Zdroje:

Nejnovější články