Nebe nad Českem rozzářil oslnivý meteor

14. 1. 2022 – 14:50 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Nebe nad Českem rozzářil oslnivý meteor
Meteor zachycený kamerou z evropské bolidové sítě AllSky7 umístěnou u maďarského města Gÿoru. | zdroj: allsky7

Na noční obloze mohli obyvatelé střední Evropy sledovat jedinečné meteorické představení. 

Podél česko-slovenské hranice proletěl ve čtvrtek krátce po šesté hodině večer jasný meteor – bolid.

"Jeho jasnost byla natolik vysoká, že i přes značný svit Měsíce, který byl čtyři dny před úplňkem a svítil vysoko nad jihovýchodním obzorem v souhvězdí Býka, se tento bolid na několik sekund stal nejnápadnějším objektem na obloze," píše na webu Astronomického ústavu Pavel Spurný.

EN130122_170817_Lysahora_detail_s Snímek bolidu z automatické kamery Evropské bolidové sítě na stanici Lysá hora. Přerušování světelné stopy bolidu (16krát za sekundu) je způsobeno elektronickou clonou a umožňuje určit rychlost bolidu. | zdroj: Astronomický ústav AV ČR

Bolid zaznamenaly speciální přístroje rozmístěné na území střední Evropy na stanicích Evropské bolidové sítě, jejíž centrum je v Astronomickém ústavu ve středočeském Ondřejově. Jeho snímky a mapu průletu zveřejnil ústav tady.

Nazelenalý meteor zachytily také kamery sítě allsky7.net. Videa z kamer jsou zde.

O události na Twitteru informuje Lukáš Ronge, který sdílel video astronomického úkazu z Černé Hory v Krkonoších. 

Vydařený záznam bolidu se objevil na YouTube ze severního Maďarska. Stejně jako na náhledovém snímku, také na něm je patrný zelený odstín úkazu. 

Barvy v meteorech pocházejí z ionizovaných prvků uvolněných při jejich rozpadu. Zelená pozorovaná u bolidu, který navštívil Česko, je patrně z hořčíku. Nikl září zeleně a červená má obvykle původ v dusíku a kyslíku z atmosféry.

Díky záznamům z bolidových kamer astronomové popsali jak atmosférickou dráhu bolidu, tak i jeho trajektorii ve sluneční soustavě.

Před srážkou Zemí tento meteoroid obíhal Slunce po výstředné eliptické dráze skloněné 33 stupňů k rovině zemské dráhy. Do atmosféry naší planety vstoupil rychlostí 32 kilometrů za sekundu. Po dráze skloněné k zemskému povrchu 23 stupňů letěl podél hranice jihozápadním směrem. Maximální jasnosti bolid dosáhl za svého rozpadu, ve výšce 59 kilometrů poblíž Starého Hrozenkova.

EN130122_170817_atmospheric_trajectory1 Dráha meteoru v atmosféře. Měřila 148,2 kilometru dlouhá a svítící těleso ji urazilo za 5,2 sekundy. | zdroj: Astronomický ústav AV ČR/Google Earth Mapu si zvětšíte rozkliknutím.

„Během průletu atmosférou se celá původní hmota tohoto poměrně soudržného meteoroidu spotřebovala, takže žádný makroskopicky významný úlomek původního meteoroidu na zem nedopadl,“ informuje Astronomický ústav.

Přilétají jich miliony

Země je nepřetržitě bombardována vesmírným kamením. Astronomové odhadují, že den, co den vstupují do zemské atmosféry miliony meteoroidů.

Většina z meteoroidů není větší než zrnko písku a v ovzduší shoří, aniž bychom to zaznamenali. Zbytek, který dopadne na zem, způsobí, že planeta každoročně přibere o zhruba 150 tisíc tun meteorického spadu.

136028_AV-CR Dráha meteoroidu ve sluneční soustavě (červeně). Zakreslena je jako průmět dráhy do roviny ekliptiky (dráhy Země). Jeden oběh kolem Slunce tomuto meteoroidu trval 2.8 roku. | zdroj: Astronomický ústav AV ČR

Meteoroid je obvykle úlomek komety (těleso z ledu a prachu obíhající hvězdu), nebo planetky (asteroidu), který se při vstupu do atmosféry změní na meteor – jasné světlo procházejícím oblohou. Většinou shoří, někdy se rozpadne a jeho úlomky dopadnou na Zem jako meteority. Jen ve vzácných případech zemské gravitaci meteoroid uniká.

Oslnivé světlo, které bolid na obloze ve čtvrtek vyzářil, byla vlastně energie plynů v ovzduší naší planety. Kámen z vesmíru předal pohybovou energii atomům plynů, a ty se jí potom zbavily formou fotonů – nositelů světla.

Astronomický ústav, který se studiem bolidů zabývá, žádá pozorovatele bolidu, aby mu své poznatky sdělili. Formulář najdou na webové stránce ústavu.

Zdroje:
Twitter, Youtube, allsky7, Česká astronomická společnost

Nejnovější články