Nebe ozáří blízké setkání nejjasnějších planet

28. 2. 2023 – 23:59 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Nebe ozáří blízké setkání nejjasnějších planet
Amatérský astronom a konjunkce. | zdroj: Profimedia

Na obloze se chystá nádherná podívaná. Ve středu a ve čtvrtek 1. a 2. března se tam setkají dvě z nejjasnějších planet sluneční soustavy – Venuše a Jupiter. Podobné blízké setkání Saturnu a Jupiteru patrně stojí za biblickou legendou o betlémské hvězdě.

Ve středu 1. března se k sobě z pozice pozemského pozorovatele na obloze přiblíží Venuše a Jupiter. Nad jihozápadním až západním obzorem je spatříme jako dvě velmi jasné hvězdy těsně při sobě, upozorňuje web České astronomické společnosti Astro. Nastane jev nazývaný konjunkce.

Prvního března bude Venuše vpravo a trochu níž než Jupiter, den poté ji najdete nad Jupiterem. A po oba dny se planety vejdou do zorného pole dalekohledu s malým zvětšením. Úhlová vzdálenost mezi nimi bude asi 40 úhlových minut, což se rovná velikosti Měsíce v úplňku.

Dobré podmínky pro pozorování konjunkce budou hned po západu slunce. Viditelná bude do osmé hodiny večer.

03_JV_Konjunkce-1-a-2-3 cd zdroj: Petr Horálek/FÚ Opava

Pozorování by mělo usnadnit jasné počasí, které na obě noci předpovídá Český hydrometeorologický ústav.

Venuše je mezi planetami zdaleka nejsilnější, téměř bodový přírodní zdroj světla na obloze. Po Slunci a Měsíci je vůbec nejjasnějším objektem. Občas ji dokonce můžete spatřit pouhým okem i ve dne. Při blízkém setkání s Jupiterem, plynným obrem a největší planetou sluneční soustavy, ozáří oblohu ještě výrazněji.

Předehrou k této podívané bylo setkání Venuše a Jupitera s Měsícem ve středu 22. února.

Sblížení planet v minulosti přikládali lidé mimořádný význam. Tento jev je také pokládán za nejpravděpodobnější vysvětlení betlémské hvězdy – mimořádně svítivého úkazu a pojmu z Matoušova evangelia. V něm je popsán příběh mudrců z východu, kterým hvězda nového židovského krále svítila na cestu, když putovali do Betléma v Judeji, aby se poklonili Ježíškovi a předali mu dary.

Ve studii publikované v magazínu Nature Astronomy se k této hypotéze, kterou navrhl už před čtyřmi staletími německý astronom Johannes Kepler, přiklání americký astrofyzik David W. Hughes.

 „Betlémská hvězda byla patrně trojitá konjunkce Saturna a Jupitera v souhvězdí Ryb, jejíž význam byl zřejmý mágům z Babylonie. Stala se v roce 7 před naším letopočtem a vše naznačuje tomu, že Ježíš se narodil na podzim tohoto roku, v říjnu nebo kolem října,“ píše Hughes.

Zdroje:

Nejnovější články