Když vychází Země v úplňku... Sondy odhalily fascinující pohled na naši planetu

22. 12. 2022 – 19:15 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Když vychází Země v úplňku... Sondy odhalily fascinující pohled na naši planetu
Země v úplňku z pohledu sondy NASA Lunar Reconnaissance Orbiter, která obíhá Měsíc. Snímek byl pořízený 12. října 2015. | zdroj: Profimedia

Záběry na naši planetu, které zůstávají většině pozemšťanů utajeny, zaznamenávají sondy z oběžné dráhy Měsíce. Ukazují úplňky Země.

Na Vánoce se betlémské hvězdy nedočkáme. Vánoční svátky zato letos ohlásí svit Měsíce, který v pátek 23. prosince v 11:16 středoevropského času vstoupí do úplňku.

Celá polokoule naší přírodní družice bude přivrácená k Zemi a osvětlená Sluncem, a tak si můžeme dopřát pozorování dokonale kulatého Měsíce.

Modrý mramor nad měsíční pouští

Na úplněk je úchvatný pohled. Měsíc představuje jediné vesmírné těleso, které vidíme jako velkou kouli, ne jako pouhý světelný bod. Od Země ho dělí v průměru pouze 384 400 kilometrů, proto můžeme pouhým okem pozorovat měsíční hory a údolí.

Světlé oblasti tvoří sopečné vysočiny zvané terrae, což je latinský výraz pro pevninu. Tmavé oblasti, označované jako mare, tedy moře, jsou zase prastaré a vyschlé lávové příkrovy.

Napadlo vás ale někdy jak vypadá úplněk Země pozorovaný z Měsíce? Je mnohem úchvatnější.

Kromě sondy Lunar Reconnaissance Orbiter ho zachytila například sonda SELENE, známá spíš pod jménem KAGUJA, kterou vyslala na oběžnou dráhu Měsíce japonská vesmírná agentura JAXA. Ve videu s vysokým rozlišením můžete vidět fascinující pohled na vycházející Zemi nad měsíční krajinou.

Je to nepochybně zajímavější úkaz než východ Měsíce na Zemi. Naši planetu vidíte mnohem jasněji než Měsíc.

Důvod je prostý – Měsíc, na rozdíl od Země, nemá téměř žádnou atmosféru. A Země je zřetelnější také proto, že odráží zpět do vesmíru mnohem víc slunečních paprsků než Měsíc.

Pohled na úplněk Země z Měsíce však zůstane pro většinu lidstva nedostižný. Budou si ho moci vychutnat jen obyvatelé lunární stanice v projektu Artemis.

Měsíc na Měsíci

Z Měsíce je možné naši planetu pozorovat na svém nebi ve stejných fázích, jaké vidíme na našem nebi u Měsíce.

Fáze jsou ale posunuté. Nyní, když se Měsíc na pozemském nebi nalézá v úplňku, prochází Země na měsíčním nebi fází novoluní, to znamená přivrácená část jejího povrchu k Měsíci není osvětlena Sluncem. Jinými slovy, je to fáze, kdy je Země přikloněna k Měsíci pouze neosvětlenou stranou.

Tento vztah skvěle popisuje animace planetárního vědce Jamese O'Donoghuea. Ukazuje nám, jak bychom svou Zemi viděli z Měsíce od úplňku až po novoluní – pokud bychom ho navštívili a měsíc na něm pobývali.

O'Donoghue poskládal animaci pomocí snímků NASA a polohových dat. Počítačem generované dílo s vysokým rozlišením, ukazuje nejen to, jak Země vypadá z Měsíce, ale i to, jak ve stejný čas vypadá Měsíc ze Země.

Měsíc je monochromatický a jeví se staticky. Je to dáno tím, že vůči naší planetě nerotuje, byť kolem ní obíhá. Vidíme pořád jeho stejnou stranu. Země je barevnější a dynamičtější. Rotuje, mění se, krajina před vámi ubíhá.

Z Měsíce se nakonec dá pozorovat i zatmění Slunce a Země. Při zatmění Slunce zakrývá Země sluneční kotouč. Zatmění Země nastává zase tehdy, když se Měsíc dostane mezi Zemi a Slunce.

(Toto je aktualizovaná a rozšířená verze článku „Úplněk naruby. Fascinující video z Měsíce ukazuje vycházející Zemi“, který vyšel v Neddu 17. 12. 2021.)

Zdroje:
JAXA

Nejnovější články