'Nejstarší' dítě, jaké se kdy narodilo. Pochází z embrya zmrazeného 27 let

3. 12. 2020 – 12:50 | Člověk | ave | Diskuze:

'Nejstarší' dítě, jaké se kdy narodilo. Pochází z embrya zmrazeného 27 let
Molly Gibsonová, dítě zrozené z nejstaršího embrya. | zdroj: Instagram

Molly Everette Gibsonová se narodila teprve nedávno, 26. října 2020 v americkém státě Tennessee. Pochází však z embrya zmrazeného 14. října 1992, které bylo rozmrazeno až letos 10. února.

Tato dívka nevědomky vytvořila světový rekord. Sedmadvacet let a čtyři měsíce - to je dosud nejdelší čas, po který bylo zmrazeno lidské embryo, z něhož se poté narodilo zdravé dítě.

Mollyině matce Tině je dnes 29 let. Narodila se jen o 18 měsíců dříve, než zmrazili embryo, ze kterého Molly přišla na svět.

Sestry z ledu

"Molly je náš malý zázrak," cituje šťastnou matku deník New York Post.

Není to však první "zázrak" tohoto druhu. Molly překonala rekord, který dosud držela jiná holčička. Jmenuje se Emma Wren Gibsonová a narodila se v roce 2017 z 24 let starého embrya.

Postřehli jste, že má stejné příjmení? Není to náhoda, Emma je Mollyina starší sestra.

Molly a Emma se narodily do téže rodiny Gibsonových, která se roky potýkala s neplodností. Jsou to genetičtí sourozenci, které zmrazili současně – poté, co jejich embrya anonymně darovali biologičtí rodiče, jejichž totožnost nebyla zveřejněna.

Jejich zmrazení financovalo Národní centrum pro dárcovství embryí ve městě Knoxville, nezisková organizace přijímající darovaná embrya od biologických rodičů, kteří podstoupili oplodnění in vitro, ale jejichž embrya nakonec nebyla použita.

Embrya byla pomalu zmrazena na minus 196 stupňů tekutým dusíkem – metodou, která je nazývána kryokonzervace. V buňkách se pozastavily veškeré biologické procesy. Po rozmrazení byly obnoveny a embrya lékaři vpravili do těla matky, kde se začala vyvíjet.

27 let. A kdo dá víc?

Případy Molly a Emmy poskytují jedinečný důkaz o tom, jak dlouho mohou zmrazená embrya vydržet, píše magazín Science Alert. Obě dívky se těší dobrému zdraví.

"Pokud jsou embrya správně udržována, mohou být dobrá po neomezenou dobu," řekla Carol Sommerfeltová, ředitelka laboratoře Centra pro dárcovství embryí v Knoxville.

S narozením Molly tedy víme, že mohou přežít nejméně 27 let (a čtyři měsíce).

Pro úplnost se patří dodat, že první dítě ze zmrazeného embrya se narodilo v Austrálii v květnu 1984. V Česku přišlo na svět poprvé v lednu 1993.

Zdroje:
Science Alert

Nejnovější články