Nemilosrdný titán, který vládl mořím za soumraku dinosaurů

7. 9. 2022 – 23:33 | Příroda | Nedd | Diskuze:

Nemilosrdný titán, který vládl mořím za soumraku dinosaurů
Mořský ještěr Thalassotitan atrox z druhu mosasaurů pohrávající si s kořistí. | zdroj: Profimedia

Byl postrachem moří na konci epochy křídy před 69 až 66 miliony let. 

Patřil k rozvětvené skupině dravých mořských plazů mosasaurů, dorůstal délky deseti metrů a živil se ostatními plazy a rybami. Jeho fosilizované ostatky byly nalezeny poblíž města Casablanca v západním Maroku, kde se v období křídy rozlévalo moře.

Paleontologové z univerzity v anglickém městě Bathu je analyzovali. O výsledcích své práce píší v časopise Cretaceous Research.

Na vrcholu potravního řetězce

Monstrum popisují jako vzdáleného příbuzného dnešních ještěrek a leguánů. Pojmenovali ho Thalassotitan atrox .

profimedia-0716517659 x Srovnání mosasaura s kosatkou a člověkem. | zdroj: Profimedia

Thalassotitan pochází z řeckých slov „thalassa“ a „titan“, což znamená „mořský titán“. Druhové jméno atrox se dá přeložit jako „krutý“ nebo „nemilosrdný“.

Thalassotitan atrox náš obrázek epochy křídy doplňuje, přebírá v ní roli mořského predátora na vrcholu potravního řetězce.“      Nour-Eddine Jalilová, spoluatorka studie

Výzkumníci ve své analýze živočicha vycházeli ze zkamenělé lebky, z čelisti a dalších pozůstatků, například hřbetní ploutve

profimedia-0716517652 Nick Longrich, hlavní autor studie o Thalassotitanu atroxovi s některými fosiliemi dravce. | zdroj: Profimedia

Vědci zjistili, že „nemilosrdný mořský titán měl odštípnuté části zubů, což svědčilo o jeho dravém způsobu života".

Většina mosasaurů měla dlouhé čelisti a štíhlé zuby. Thalassotitan atrox se však oháněl kratší, zato širší tlamou, která zvyšovala sílu stisku jeho čelistí, píše se ve studii. Jeho krátké kuželovité zuby byly podobné kosatkám a odolné proti tlaku.

Nalezená lebka měří 1,4 metru. Hřbetní a ocasní ploutev připomíná ploutve žraločí.

profimedia-0716517665 x ... a ještě jednou Thalassotitan atrox, tentokrát v plné kráse na větší ploše. | zdroj: Profimedia

Vědci našli u pozůstatků Thalassotitana atroxe fosilizované kosti nejméně tří dalších mosasaurů. Vykazovaly známky poškození kyselinou, což naznačuje, že tito mosasauři byli „nemilosrdně“ sežráni titánem, který je strávil a potom jejich kosti vyplivl.

Zmizel s dinosaury

Mosasauři vyhynuli ve stejnou dobu jako nelétaví dinosauři – poté, co Zemi před 66 miliony let zasáhl obří asteroid. Nové nálezy doplňují fosilní mozaiku dokumentující život v křídě na území dnešního Maroka. Tamní moře se hemžilo rozmanitými tvory.

„Tahle fosilie nám říká, jak byl život bohatý a rozmanitý těsně před koncem ‚dinosauří éry‘, kdy se zvířata musela specializovat, aby měla místo ve svých ekosystémech. Thalassotitan náš obrázek epochy křídy doplňuje, přebírá v ní roli mořského predátora na samém vrcholu potravního řetězce,“ cituje žurnál Live Science spoluautorku studie Nour-Eddine Jalilovou, manažerku sbírky z paleontologického výzkumu v pařížském Přírodovědném muzeu.

Zdroje:
Live Science, Cretaceous Research

Nejnovější články