Nemůžete spát? Čichejte k tričku partnerky, radí psychologové

3. 3. 2020 – 15:13 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Nemůžete spát? Čichejte k tričku partnerky, radí psychologové
Špatně spíte? Patrně vám chybí vůně partnerky | zdroj: Profimedia

... Anebo si přičichněte k tričku partnera. Pro to, abyste se odebrali do říše snů je však nutné, aby nebylo vyprané, upozorňuje univerzitní výzkum.

Nejenom objevy ze světa nanotechnologie, astrofyziky nebo buněčné biochemie je věda živa. Občas je dobré si připomenout i všední stránky psychologie a sociologie odhalené pracemi, které dost možná budou na konci roku zápasit o nové Ig Nobelovky – ceny za objevy, které by neměly být opakovány

Jednou z nich může být výzkum Univerzity Britská Kolumbie, který dospěl k závěru, že dobrým lékem proti nespavosti je čichat tričko partnera či partnerky.

Vůně uklidňuje

Dopálil váš šéf v práci, nadzvedla vás tchyně, anebo máte plnou hlavu refinancování hypotéky a nemůžete usnout? V takové chvíli člověk obvykle sáhne po prášku.

Účinné preparáty ze skupiny benzodiazepinů však mají stinné stránky. Nemohou se užívat dlouhodobě, organismus si na ně brzy zvykne. Vyšší dávky pak nepomáhají. Jejich důsledkem jsou vedlejší účinky, například ospalost, špatná soustředěnost, zmatenost.

Psychologové z Univerzity Britská Kolumbie doporučují na nespavost recept bez vedlejších účinků. Radí čichat k nepranému oblečení vašeho partnera či vaší partnerky.  

Výzkumníci pro svou práci sebrali spánková data 155 účastníků, kteří dostali na svůj polštář netradiční povlečení – buďto tričko milého, anebo naopak tričko, které nosil cizinec, popřípadě bylo zcela vyprané.

Metodika nebyla triviální – partneři museli triko nosit po 24 hodin, během nichž byli požádáni, aby nepoužili deodorant, ale ani nekouřili či nejedli potravu, která by mohla výrazněji ovlivnit jejich přirozený pach. Již samotná příprava studie by mohla být námětem na svérázný sitcom, zároveň však práce přinesla objektivně zajímavá data.

Účastníci s triky spali dvě noci – jednou s tričkem partnera, podruhé s "kontrolním" tričkem. Pokaždé byli v posteli sami. Nevěděli přitom, které tričko patří partnerovi.Ráno pak vyplňovali dotazník zkoumající kvalitu jejich spánku.

Kromě toho výzkumníci rovněž měřili pohyby účastníků výzkumu během noci – čím více se člověk převaluje, tím vyšší je indikátor horšího spánku.

Ukázalo se, že účastníci častěji spali lépe, pokud se domnívali, že leží na tričku svého partnera. Autoři práce se dušují, že to není placebo efekt. Lidé s lepším spánkem častěji skutečně spali s tričkem partnera.

Máme tedy nový lék na poruchy spánku?

Jednoduchý recept

"Jednou z nejpřekvapivějších zjištění je skutečnost, partnerův pach může zlepšit spánek i bez vědomí účastníků," sdělila spoluautorka práce Frances Chenová. "Naše spánková data ukázala, že účastníci se méně převalovali, pokud byli vystaveni pachům svého partnera, a to i když to nevěděli."

Proč je pach partnera uklidňující? Po ruce je evoluční vysvětlení: Přítomnost blízkého člověk, a s tím související klid a ochrana před narušením komfortní zóny.

Poněkud hůře se však sleduje, zda podobný mechanismus byl v průběhu evoluce motorem rozvoje svazků, anebo zda vznikl až v jejich důsledku. K tomu by bylo potřeba více zjišťovat, jestli má podobný efekt například pach rodičů, kolegů či jiných typů sociálních svazků.

Prozatím však práce přináší alespoň jeden nový trik pro lidi, kteří trpí horším spánkem mimo domov. Pokud si sebou na cesty přibalí kus špinavého oblečení svého partnera, mohli by mít kvalitnější spánek.

V době, kdy se nespavost stává novou plíživou epidemií, by tak poměrně jednoduchý recept mohl ulevit aspoň části pacientů.

zdroj: YouTube

 

Zdroje:
Psychological Science

Nejnovější články