Nenechte si ujít nebe, jaké už v životě neuvidíte

17. 7. 2020 – 17:30 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Nenechte si ujít nebe, jaké už v životě neuvidíte
Noční obloha bude od neděle jedinečná… | zdroj: Profimedia

Poměřováno vaším životem, situace, jaká nastane na obloze v příštích dnech, bude neopakovatelná.

Pro některé pozemšťany jsou všechny světelné body viditelné na noční obloze prostě "hvězdy". Jiní však dokážou rozeznávat planety od hvězd a znají souhvězdí.

Pokud patříte do druhé skupiny, neměli byste si nechat ujít zážitek, který se vám patrně už nikdy nenaskytne. Od neděle 19. července po celý příští týden budou nad ránem (kolem čtvrté hodiny) na obloze všechny planety sluneční soustavy (kromě Země, kterou máte pod nohama).

K tomu můžete pozorovat hlavní nebeskou "hvězdu" těchto dnů – elegantní kometu Neowise. A jako bonus, že jste si přivstali, dostanete srpek Měsíce.

Jednou a dost

Situace, kdy vychází na noční obloze všech sedm planet, které spolu s námi obíhají Slunce, nastává jednou za několik let a trvá jen několik dnů. Jasná kometa typu Neowise se na naší obloze objeví zhruba jednou za deset roků. Z toho vyplývá, že zmíněná příležitost je pro vás patrně neopakovatelná.

Neowise můžete pozorovat na severní obloze nad ránem. A planety?

- Merkur, Venuše jsou pozorovatelné pouhým okem, po západu nad západním obzorem, před svítáním nad východním obzorem.

- Jupiter, Mars, Saturn můžete sledovat okem po téměř celou noc.

- Uran, Neptun jsou viditelné dalekohledem nad ránem.

profimedia-0102939313 solar system comet upr Kometa Neowise a planety obíhající Slunce (Země s Měsícem třetí od Slunce). | zdroj: Profimedia

Zbývá vysvětlit, proč se sedm planet na naší obloze objevuje tak výjimečně. Je to dáno tím, že poloha planet vůči Slunci a Zemi se mění.

Planety obíhají společnou hvězdu rozdílnou rychlostí. Čím blíže jsou Slunci, tím je jejich rychlost vyšší (druhý Keplerův zákon). Vnitřní planety tak předbíhají vnější

Slunci nejbližší planeta Merkur obíhá průměrnou rychlostí 47,9 kilometru za sekundu. Nejvzdálenější Pluto se loudá tempem 4,7 kilometru za sekundu. (Střední oběžná rychlost Země je 29,8 kilometru za sekundu.)

Tento způsob léta...

K dobré podívané na planety a Neowise budete potřebovat místo s minimálním (nejlépe žádným) světelným smogem a s volným výhledem až po obzor. A také bezoblačnou oblohu. Té se však dočkáme (a kdoví jestli) nejdřív v noci na středu.

A pokud nás počasí "vypeče", můžeme si s lázeňským mistrem Důrou (Rudolfem Hrušínským) postesknout:

zdroj: YouTube

Zdroje:
BeaconJournal.com, Zcu.cz

Nejnovější články