Nevěřte Jurskému parku! Bestie Spino řádila ve vodě, ne na souši

1. 5. 2020 – 14:50 | Příroda | ave | Diskuze:

Nevěřte Jurskému parku! Bestie Spino řádila ve vodě, ne na souši
Spinosauři ve svém vodním živlu | zdroj: Profimedia

Bizarní dinosaurus plaval a lovil pod vodou. Důkaz o tom podala analýza fosilií jeho ocasu.

Byl to děsivý dinosaurus-záporák. Jmenoval se Spinosaurus a ve třetím dílu Jurského parku dokázal v boji udolat i Tyrannosaura rexe.

Obrovská hlava s ostrými zuby, gigantické tělo a hbité pohyby. 'Spino' byl desetitunový kolos, mohutnější než T-rex a až donedávna ho biologové řadili mezi nejobávanější predátory pevniny v době křídy, před sto miliony let.

zdroj: YouTube

Jenže podle nových poznatků toho Spinosaurus aegyptiacus, který obýval severní Afriku, na souši příliš nesvedl. Měl krátké zadní nohy a těžiště posunuté natolik dopředu, že se nejspíš zmohl pouze na pomalou chůzi po čtyřech. Zato však uměl dobře plavat pod vodou a patrně lovil ryby.

Ukazuje na to výzkum vedený paleontologem Nizarem Ibrahimem z Detroitské univerzity. Vědci ho popisují v časopise Nature.

Badatelé zkoumali tři desítky obratlů Spinosaurova ocasu nalezené před dvěma až třemi lety v oblasti Kem Kem, která leží v saharské části Maroka. Pomocí počítačové simulace zjistili, že tento ještěr byl obratný plavec. Stavbou svého těla připomínal obojživelníky a dobrou pohyblivost ve vodě mu kromě hřbetní ploutve zajistil právě mohutný ocas.

zdroj: YouTube

Spinosaurův ocas připomínal profilem pádlo. Jeho stavba umožňovala vlnit se dopředu a dozadu, a tak pohánět tělo pod hladinou.

"Ocas tohoto tvora zásadně mění naše chápání, jak Spinosaurus žil a lovil. Bylo to vlastně říční monstrum," řekl paleobiolog David Unwin z Leicesterské univerzity, který se na výzkumu podílel.

Vědci dosud předpokládali, že dinosauři Spinosaurova typu, kteří jsou označováni za teropody, byli výhradně suchozemská zvířata. Spinosaurus ale zjevně trávil podstatnou část života ve vodě, obdobně jako krokodýl nebo aligátor.

profimedia-0205797763 spino3 ... a takhle se skládá Spinosaurus | zdroj: Profimedia

V oblasti, kde "Spino" kraloval, se dnes rozkládá saharská poušť. V jeho éře tam však byl vlhký říční ekosystém.

A ještě k Jurskému parku: Zmíněné trojce, která je slabým odvarem jedničky a dvojky, se dá vyčítat celková chatrnost děje. Mylné ztvárnění 'Spina' však tvůrcům nezazlívejme. V roce 2000, kdy film natáčeli, nemohli tušit, jak budoucí objev pozmění poznatky o tomto bizarním dinosaurovi.

zdroj: YouTube

 

Zdroje:

Nejnovější články