Dinosauři žili na opačné straně Mléčné dráhy

24. 11. 2019 – 18:47 | Vesmír | Radek Chlup | Diskuze:

Dinosauři žili na opačné straně Mléčné dráhy
Cryolophosaurus, dinosaurus žijící během raného jurského období v Antarktidě, která tehdy měla teplé podnebí | zdroj: Profimedia

Zní to jako science-fiction, ale je to realita. Animace cesty sluneční soustavy vesmírem ukazuje, jak dlouho obývali Zemi dinosauři ve srovnání s lidmi.

Před miliony let chodili na Zemi dinosauři. Leccos o nich víme. Například to, že byli masožraví i býložraví, velcí i malí. Málokdo už ale tuší, že v dobách, kdy vládli naší planetě, se zřejmě nacházeli na opačném konci Mléčné dráhy.

Dlouhá éra dinosaurů

Pomocí animace a vesmírné archeologie vědkyně americké vesmírné agentury NASA Jessie Christiansenová ukázala, jak dlouho trvalo panství dinosaurů a jak krátká je vlastně éra lidí.

Vesmírná archeologie spojuje principy biologie, chemie, archeologie a dalších oborů. Díky tomu jsou pak vědci schopni vytvořit rodokmen hvězd, planet a dalších těles. Je zkoumán jak jejich vznik a vývoj, tak zánik a způsob, jakým jsou jednotlivá tělesa ve vesmíru propojena.

Země se kolem Slunce pohybuje rychlostí 30 kilometrů za sekundu. Její rychlost se ale v jednotlivých místech oběžné dráhy mění.

Od galaktického centra Mléčné dráhy je modrá planeta vzdálená 28 tisíc světelných let. Doba oběhu Země kolem galaktického centra může trvat 225 až 250 milionů let. 

Animace vědkyně ilustruje to, že Země byla v období triasu (před 201 až 253 miliony let), kdy se na ní objevili dinosauři, na opačné straně Mléčné dráhy.

zdroj: YouTube

Video ukazuje, že éra dinosaurů trvala dlouho. Mezi existencí Stegosaura a existencí Tyrannosaura rexe je větší časová mezera než mezi existencí Tyrannosaura rexe a člověka.

Od éry mořského plaza Plesiosaura až po katastrofické vyhynutí dinosaurů měla za sebou Země tři čtvrtiny svého okruhu kolem galaktického centra.

"Poprvé jsem si uvědomila všechna časová měřítka – archeologická, fosilní, časová měřítka a astronomická měřítka. A to, jak do sebe zapadají," řekla Christiansenová.

Ve vesmírné spirále

Časovou animaci vědkyně tvořila čtyři hodiny v aplikaci PowePoint. Nebyla to snadná záležitost, protože ostatní hvězdy a planetární systémy se v naší galaxii také pohybují, a to v různých rychlostech a po různých drahách.

Uvnitř galaxie je přitom rychlost oběhu větší. Ve vnější vrstvě naopak menší.

A navíc se samotná Mléčná dráha s dalšími galaxiemi v nadkupě Laniakea také pohybuje vesmírem v rychlosti dva miliony kilometrů za hodinu. Je přitahována do oblasti, kde se nachází desítky dalších galaxií. Leží 750 milionů světelných let daleko a jmenuje se Shapleyho nadkupa.

Galaxie jsou od sebe odpuzovány v důsledku expanze vesmíru. Na každou z nich zároveň působí přitažlivé síly jejich sousedů. Pohyb je tak směřován do míst s vysokou hustotou.  V podstatě jsme unášeni vesmírným proudem a vše ve vesmíru se pohybuje.

Samotná Země se ale nezměnila, stále podporuje složitý život. Je to částečně způsobeno i galaktickou dráhou sluneční soustavy.

Když naše sluneční soustava prochází Mléčnou dráhou, nepřibližuje se k nehostinnému centru, kde by život nemohl existovat. Nikdy necestuje do středu a zpět.

Díky tomuto pohybu vděčí za existenci jak dinosauři, tak savci a další formy života.

Práce byla publikována v BusinessInsider


Nejnovější články