Nové kombinace antibiotik jsou v boji s rezistencí překvapivě účinné

14. 9. 2018 – 18:40 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Nové kombinace antibiotik jsou v boji s rezistencí překvapivě účinné
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Pro lidstvo je jenom málo tak závažných problémů, jako zvyšující se rezistence bakterií vůči antibiotikům. Léky, které před víc než 90 lety daly moderní medicíně její nejsilnější zbraň, ztrácejí účinnost vlivem řady faktorů. Všechny ale mají společného jmenovatele v přirozeném vývoji odolnosti bakterií. Právě proto se alternativa antibiotik hledají tak obtížně. Nová kalifornská práce však přichází s  novou, nečekanou zbraní proti rezistenci.

Jak nejspíše dosvědčí každý, kdo si někdy vyzvedl recept na léky proti infekci, jenom zřídkakdy doktoři doporučují při léčbě prášky kombinovat. Důvody jsou nasnadě - různé účinné látky mohou dohromady vytvářet problematicky předvídatelné kombinace, a tak i značně nežádoucí vedlejší účinky. Rovněž mohou vzájemně potlačovat samotný efekt léků. Skutečnost, že každý pacient je originál, pak kombinované nasazení více silnějších léků rozhodně neusnadňuje.

Zdá se však, že kombinace antibiotik může být stejně tak zlým pánem, jako i dobrým sluhou. Alespoň dle nové studie Kalifornské univerzity, jež identifikovala přes 8000 kombinací čtyř a pěti různých antibiotik, které jsou proti bakteriím překvapivě efektivní!

Čtyři jsou víc než jeden

Vědci v rámci studie vytvořili 18 278 různých kombinací nejrůznějších známých léků a jali se je otestovat v potlačování bakterie E. coli. Předpoklad zněl, že některé z těchto kombinací se mohou nikoliv vzájemně vynulovat, ale naopak podpořit. Když však shrnuli výsledky, byli sami překvapeni. V kombinaci čtyř léků bylo identifikováno 1676 koktejlů, které si vedly lépe, než předpokládali. U kombinací pěti léků si pak velmi dobře vedlo rovnou 6554 kombinací!

"Velmi mne překvapilo, kolik efektivních kombinací se po zvýšení počtu léků objevilo," sdělil profesor a evoluční biolog Van Savage, hlavní autor rozsáhlé studie, "Lidé si myslí, že doktoři vědí, jak spolu budou různé léky fungovat, ale ve skutečnosti jsme to doposud netušili."

Neznamená to, že všechny kombinace byly přínosné - 2331 kombinací čtyř látek a 5199 kombinací pěti látek se nakonec ukázaly jako málo účinné. Velkou otázkou je také fungování kombinací uvnitř pacientů samotných.

Je pozitivní, že zkoušené léky již existují. Testování víc než 8000 koktejlů na lidech si však nejspíše vyžádá další roky mravenčí práce. Platit to bude tím spíše, že kombinace mohou mít i negativní efekt na celkový organismus - první na řadě tak bude testování na zvířatech a poté snad i opatrné klinické studie. Řada z kombinací proto zřejmě nebude nakonec nasazena.

Autoři práce však spolu se studií zveřejnili spolu i svůj program pro vyhodnocení kombinací. Není proto vyloučeno, že přibývat budou i další různé varianty, které by mohly být v moji s antibiotickou rezistencí účinné.

Závod s časem

I nová paleta starých antibiotik je však v boji s antibiotickou rezistencí jenom dílčím vítězstvím. Rezistence je zkrátka něco, co je dlouhodobě nevyhnutelné - před jejím vznikem varoval již v roce 1945 sám Alexander Fleming, tedy objevitel Penicilinu G, od roku 1923 první antibiotické látky na světě.

Principy přirozeného evolučního výběru jednoduše zaručují, že bakterie, které skrze přirozené mutace přežijí setkání s antibiotiky, nakonec dojdou dalšímu šíření. I proto je nezbytné, aby pacienti na antibiotikách své léky dobrali až konce - jen tak se snižuje riziko, že původce jejich infekce přežije útok antibiotik a získá silnější formu. Skutečnost, že antibiotiky je především v Asii krmen dobytek (v Evropské unii je tato praktika zakázaná), ale lékařům nic neulehčuje.

Jedním z řešení, které se v dalekém horizontu nabízejí, je celkové obejití antibiotik pomocí alternativních forem léčby - zvažovat lze například aplikované nanotechnologie nebo genetické terapie posilující imunitní reakci těla. Obě podobné metody jsou však od praxe stále desítky let vzdálené a pro boj s infekcemi rovněž vysoce hypotetické. Nanorobotika a genové terapie prozatím zkoumají jiné oblasti zájmu, zejména doručování léčiv a eliminaci dědičných chorob.

Než (a pokud) proto tyto nové potenciální formy léčby dorazí, bude soupeření s rezistencí stále závodem s časem. Krom možného využívání kombinace více léků může pomoct i vývoj nových antibiotik nebo vývoj příměsí. Jenže první zmíněný přístup se začíná neúměrně prodražovat a farmaceutické společnosti tak z vývoje antibiotik pomalu ustupují. Naopak příměsi, zejména ve formě částic nanostříbra, mají momentálně lepší vyhlídky. V lednu tohoto roku tuto metodu pomocí odhalení principů, kterými se bakterie stříbru brání, pomohli vylepšit i vědci z tuzemské Univerzity Palackého.

Pokračující vývoj nových přístupů tak celkově zvyšuje naději, že se nenaplní katastrofální scénáře o post-antibiotickém světě, v němž se vrátí choroby páchající neplechu před rokem 1923. Je ale možné, že než dorazí nová generace léků, bude nás boj s časem stát ještě mnoho úsilí a bohužel i obětí.

Kalifornská studie kombinace léků byla publikována v Nature

Nejnovější články