Núbijské pyramidy prozrazují z ptačí perspektivy svá tajemství

26. 5. 2015 – 13:30 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Núbijské pyramidy prozrazují z ptačí perspektivy svá tajemství
Svou konstrukcí se pyramidy značně liší od těch egyptských | zdroj: Retlaw Snellac Photography

O území, nesoucí původně název Núbije, se dnes dělí Súdán a Egypt. A navzdory dějinám, které se s oblastí ani v současnosti nemazlí, tu přežívají četné historické památky, mezi které patří i pozoruhodné pyramidy.

Přes dvě stovky kamenných staveb vzniklo za vlády tzv. kušitských království mezi lety 2600 před naším letopočtem až 300 našeho letopočtu a většina sloužila jako hrobky panovnické vrstvy.

K jejich vykrádání docházelo již za starověku a v průběhu staletí to pyramidy „schytaly“ ještě několikrát. O největší míru poškození se ve 30. letech 19. století zasloužil italský lovec pokladů Giuseppe Ferlini, který ve své honbě za ziskem neváhal odpálit vršky čtyřiceti z nich výbušninou.

zdroj: YouTube

Video, pořízené expedicí National Geographic, zaujme nezvyklým úhlem pohledu, díky kterému si mohli archeologové udělat jasnější přehled o uspořádání jednotlivých staveb, tvořících dohromady starověkou nekropoli.

Operátora kamerového dronu obzvláště zaujali žuloví lvi, lemující cestu k chrámu, ze kterého se zachovaly pouze základy. Jak asi vypadali a žili lidé, kteří tyto mlčenlivé strážce posvátného místa vysochali?

Zdroje:
National Geographic

Nejnovější články