Objeven pivovar starý 5000 let. Egypťané vařili pivo ve velkém

14. 2. 2021 – 18:26 | Technologie | Nedd.cz | Diskuze:

Objeven pivovar starý 5000 let. Egypťané vařili pivo ve velkém
Pohled na pivovar ve starověkém Egyptě. V keramických mísách se ohřívala směs obilí a vody. | zdroj: Profimedia

Staří Egypťané měli v oblibě pivo. A tak si pořídili velký pivovar a dvě bohyně piva.

Archeologové objevili nejstarší velkovýrobnu piva na světě. Pivovar učený pro hromadnou výrobu odkryli v pohřební oblasti Abydos v Egyptě, která se rozkládá v poušti 450 kilometrů jižně od Káhiry.

Pivovar pochází z doby krále Narmera, který je znám jako sjednotitel Egypta na počátku raně dynastické éry (3150 až 2686 před naším letopočtem), tedy ještě před dobou, ve které byly stavěny pyramidy. Najednou mohl vyrábět až 22 400 litrů piva.

Pivo pro stavitele pyramid

Egyptské ministerstvo turistiky informovalo, že egyptští a američtí archeologové na místě nalezli osm velkých pivovarnických jednotek. Každá je 20 metrů dlouhá a 2,5 metru široká. V každé z těchto jednotek bylo ve dvou řadách 40 velkých keramických mis, které při výrobě piva sloužily k ohřevu směsi obilí a vody.

„Pivovar byl v oblasti vybudován zejména proto, aby poskytoval pivo na obětní rituály,“ řekl jeden z vedoucích archeologického výzkumu Matthew Adams z Newyorské univerzity.

Pivo však Egypťané pili nejen při obětních slavnostech.  Vedle chleba, česneku a cibule bylo pivo hlavním pokrmem pro dělníky pracující na stavbě pyramid. Denní dávka se skládala ze dvou džbánků piva, třech až čtyřech bochníčků chleba, několika cibulí a česneku.

V Egyptě se stejně jako v Mezopotámii vyrábělo pivo z ječných nebo pšeničných chlebů, případně ze směsi obilovin. Z mouky semleté na mlýnských kamenech se připravilo těsto a do něho se přidal zbytek těsta z minulé výroby, které obsahovalo kvasnice.

Z těsta se pak tvarovaly chleby, nebo se kaše rozředila a nechala kvasit. Vykvašená kaše, které bychom dnes mohli říkat mladé pivo se ochucovala různým kořením.

Pivo se ve starověkém Egyptě nazývalo hek nebo zythum – víno z ječmene. Egypťané ho pokládali za vynález boha Osirise a dar boha Re. Za bohyně piva si zvolili vznešené bytosti Menket a Tenemit.

Co bylo dřív: Pivo, nebo chléb?

Patrně nejstarší minipivovar na světě se zbytkem 13 000 let starého piva objevili archeologové před šesti lety v prehistorické jeskyni na území dnešního Izraele poblíž města Haify při průzkumu pohřebiště polokočovných lovců a sběračů z doby kamenné.

Tento objev rozpoutal mezi vědci polemiku, zda bylo první pivo nebo chléb.

Zdroje:
ČTK, AP, Wikipedie.cz

Nejnovější články