Objeven vrak legendární lodi polárníků Endurance

9. 3. 2022 – 12:05 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Objeven vrak legendární lodi polárníků Endurance
Záď plachetnice Endurance, která leží tři kilometry pod hladinou. | zdroj: Profimedia

Vědecká expedice vybavená špičkovými technologiemi nalezla vrak lodi, která je spojena s jedním z největších dobrodružství v dějinách polárních výprav .

Třístěžňová plachetnice Endurance (Vytrvalost) polárníka Ernesta Shackletona leží v hloubce tří kilometrů ve Weddellově moři u Antarktického poloostrova, informuje stanice BBC.

„Je to nejkrásnější dřevěný vrak, jaký jsem kdy viděl. Endurance se nachází ve vzpřímené poloze, vyčnívá z pískového dna, je úžasně zachovalá. Na zádi je zřetelně vidět nápis Endurance. Je to milník historie polární oblasti,“ řekl BBC nadšený ředitel expedice Mensun Bound.

Dobrodružství v zajetí ker

Loď zmizela během výpravy polárníka Ernesta Shackletona v roce 1914. Od té doby se ji vypravilo hledat několik expedic. 

1308287-profimedia-0357172108-16-9-u-base_16x9 Endurance uvězněná v ledu. | zdroj: Profimedia

Shackletonova antarktická expedice patří k největším dobrodružstvím v dějinách polárních výprav. Ir plující se sedmadvacetičlennou posádkou pod britskou vlajkou měl za cíl jako první přejít Antarktidu přes pól. Loď Endurance však pouhý den plavby od antarktických břehů uvěznily kry a polárníci museli bojovat o holý život.

Po devět měsíců odnášel plachetnici led od Antarktidy, až rozdrtil její trup a loď se potopila. Polárníci se zachránili na člunech, na nichž se dostali na Sloní ostrov.

Jejich kapitán Shackleton nechal na ostrově většinu své výpravy, s primitivní navigací a pěti nejlepšími mořeplavci ve vratké šestimetrové loďce doplul na víc než tisíc kilometrů vzdálený ostrov Jižní Georgie, kde tehdy měli své základny norští lovci velryb. Odtud přivedl záchranu.

Způsob, jakým Britové rok a půl vzdorovali polárnímu prostředí s teplotami přes minus 20 stupňů a větry o rychlosti přes 110 kilometrů v hodině, je pokládán za etalon hrdinství.

Zvládli to - s ponorkou od Saabu a satelitními daty

Místo, kde se Endurance potopila, bylo známé. Zaměřil ho kapitán třístěžníku Frank Worsley pomocí sextantu. Avšak dostat se do této části Weddellova moře bylo obtížné i pro moderní ledoborce.

1307911-profimedia-0499059965-original Polárníci v jedné z kajut Endurance, která jim pomohla přečkat krutou zimu. Přezdívali jí Ritz. | zdroj: Profimedia

Nová expedice vedená Johnem Shearsem se do pátrání vydala z Kapského na palubě lodi Agulhas II., měsíc po 100. výročí Shackletonovy smrti. Organizátorem výpravy nazvané Endurance22 je charitativní organizace Falklands Maritime Heritage Trust. Posádku tvoří technici, polární vědci, meteorologové, archeologové a historici.

Výprava sebou vezla revoluční autonomní ponorku Sabertooth od společnosti Saab osazenou kamerami a lasery, která je schopna potápět se do velkých hloubek a platí za nejvyspělejší techniku svého druhu.

K úspěchu pomohl nepřetržitý přísun dat ze satelitu TerraSAR-X , který umožňuje pořizovat radarová data s prostorovým rozlišením až jednoho metru.

Shears a spol. se nechystají z lodi cokoli vyzvedávat. Podle mezinárodní smlouvy o Antarktidě je vrak historickou památkou, kterou je zakázáno narušit.

„Prozkoumáme ho a pomocí laserů vytvoříme detailní 3D skeny,“ sdělil Shears stanici BBC.

Historik Dan Snow vysvětlil, proč je loď skvěle zachovaná: „Na písčitém antarktickém dně nejsou mikroorganismy ničící dřevo a voda má kvalitu destilované vody. Proto jsme také mohli pořídit dobře zaostřené záběry.“

Zdroje:
BBC, Brittanica, Endurance22

Nejnovější články