Objevil Kolumbus s Amerikou také syfilis?

17. 8. 2020 – 18:56 | Člověk | ave | Diskuze:

Objevil Kolumbus s Amerikou také syfilis?
Přistání Kryštofa Kolumba na karibském ostrově San Salvador v říjnu 1492. | zdroj: Profimedia

Nový výzkum ukazuje, že sexuálně přenosná choroba se šířila v Evropě už před návratem Kryštofa Kolumba ze slavné objevitelské plavby přes Atlantik.

O původ syfilisu, jehož epidemie se od konce 15. do 18. století prohnaly Evropou a zabily desítky milionů lidí, vedou vědci spory desetiletí.

První případy nákazy byly v Evropě známy teprve z konce patnáctého století. A to podnítilo hypotézu, že syfilis zavlekli do Evropy námořníci z výpravy, během které v roce 1492 Kryštof Kolumbus objevil (pro Evropu) Ameriku.

Tato hypotéza původu syfilisu je nazývána "kolumbovská. Kromě ní existuje také hypotéza "nekolumbovská". Podle té byly bakterie Treponema pallidum, způsobující tuto nemoc, na starém kontinentu dávno před tím, než Kolumbus odplul do Nového světa. Syfilis se v Evropě šířil, nebyl však rozpoznán a popsán.

Druhou z hypotéz teď podpořil nový výzkum Curyšské univerzity. Vědci analyzovali genetický materiál, včetně bakteriálních genomů, odebraný z koster ve Finsku, Estonsku a Nizozemsku.

profimedia-0225294415 Nakažení syfilisem se v 16. století léčili pečením po dobu čtyř týdnů a současným vdechováním rtuťových výparů. Mnoho pacientů drastickou kúru nepřežilo v důsledku srdečního selhání, otravy, dehydratace nebo celkového vyčerpání. | zdroj: Profimedia

Výzkum, na kterém se podíleli experti z univerzit v Helsinkách a Turku i vědci z Institutu Maxe Plancka, zjistil, že bakterie Treponema pallidum, způsobující syfilis, se vyvinula v Evropě dávno před Kolumbem.

Kmeny této bakterie si vyměňovaly genetický materiál už před objevem Ameriky. Výzkum, publikovaný v časopise Current Biology, nalezl patogen patřící k nové neznámé linii bakterií, který dává vědcům důvod předpokládat, že předchůdce syfilisu může být dokonce starší než 2500 let.

Vědci připouštějí, že po návratu Kolumbových mužů si mohly genetický materiál vyměnit evropské kmeny s kmeny americkými. Role Kolumbových mužů však podle nich nebyla pro epidemie zásadní.

profimedia-0171004166 Bakterie Treponema pallidum, způsobující syfilis na kolorovaném snímku z elektronového mikroskopu. | zdroj: Profimedia

"Naše poznatky ukazují, že epidemie syfilisu nelze přičíst na vrub jen Kolumbovým výpravám," cituje web SwissInfo Verenu Schünemannovou, profesorku paleogenetiky na Institutu evoluční medicíny Curyšské univerzity.

Shrnuto: Kryštof Kolumbus pro Evropu objevil Ameriku. Ne však syfilis.

Výzkum byl zveřejněn v magazínu Current Biology.

 -----------------------------

Nakonec krátké připomenutí: Syfilis, jinak příjice, je choroba, která se přenáší pohlavním stykem. Projevuje se vyrážkou i hrudkovými útvary připomínajícími nádory. Když se léčba nezahájí včas, může způsobit demenci i smrt.

V posledních letech se syfilis vrací. Na světě ročně přibývá kolem deseti milionů syfilitiků. Příčinou je zvyšující se odolnost některých kmenů bakterie Treponema pallidum vůči antibiotikům.

Nejnovější články