Odhaleny kostry největších vačnatců všech dob. Obří tvorové žili po boku lidí

25. 10. 2023 – 23:58 | Příroda | Nedd | Diskuze:

Odhaleny kostry největších vačnatců všech dob. Obří tvorové žili po boku lidí
Diprotodon se snaží uniknout lesnímu požáru. | zdroj: Profimedia

Unikátní naleziště vydalo fosilie vačnatců, kteří vážili tři tuny.

Na západě Austrálie, v oblasti Du Boulay Creek, odkryli „fosilní poklad“. Objevili tam kostry patrně největších vačnatců všech dob, kteří se na Zemi objevili asi před 2 miliony let a vyhynuli zhruba před 25 000 lety.

Byli příbuzní s vombaty a koalami. Ve srovnání s nimi však dosahovali kolosálních proporcí srovnatelných s dnešními hrochy nebo nosorožci. V kohoutku dorůstali výšky 1,7 metru, na délku měřili 3,8 metru a vážili téměř tři tuny.

Tvor dostal jméno diprotodon, což řecky znamená „dva přední zuby“. Získal je pro zvětšené řezáky, kterými patrně ožíral stromovou kůru. Měl také silné drápy. Těmi nejspíš vyhrabával kořínky.

Badatelé v Du Boulay Creek nedávno nalezli nejméně 10 koster diprotodonů. Dosud je kompletně nevykopali.

„Není normální, abyste se procházeli krajinou a jen tak se dívali na zem a říkali: ‚Tohle je obratel, támhle je další část kosti nohy, támhle je lebka‘.“                                                                                                                                             Gilbert Price, paleontolog

Mezi fosiliemi jsou dospělí i mladí jedinci, což by mohlo znamenat, že lokalita se nacházela na hlavní migrační trase diprotodona, píše se na webu Západoaustralského muzea ve městě Perthu.

„Všude po zemi se tady povalují části lebek, kostí a zubů dávných vačnatců. Takové naleziště zkamenělin jsem ještě neviděl. Není normální, abyste se procházeli krajinou a jen tak se dívali na zem a říkali: ‚Tohle je obratel, támhle je další část kosti nohy, támhle je lebka...‘ Tohle je prostě něco, co můžete vidět ve filmech jako Jurský park,“ cituje magazín Live Science Gilberta Pricea, paleontologa z Queenslandské univerzity, který se na vykopávkách podílí.

Diprotodon obýval území dnešní Austrálie v epoše pleistocénu, která začala asi před 2,6 miliony lety a skončila před 11 700 lety. Příčinu jeho vyhynutí vysvětlují vědci změnou klimatu, které se stalo sušším, což vedlo k nedostatku rostlinné potravy. K vymizení tohoto druhu nejspíš přispěli také lidé, kteří ho lovili.

Zvíře žilo po boku domorodých obyvatel Austrálie déle než 20 000 let.

Fosilie diprotodona už byly nalezeny v Austrálii na několika místech. Ne však v takové kvalitě a takovém množství jako nyní.

Je to něco, co je v našich fosilních záznamech naprosto unikátní, a to nejen pro tuto část západní Austrálie, ale pro celý kontinent,“ říká o nálezu Gilbert Price.

Zdroje:

Nejnovější články