Odsolování vody může změnit životy stovek milionů lidí

24. 8. 2020 – 16:45 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Odsolování vody může změnit životy stovek milionů lidí
Dívka s pitnou vodou v PET lahvi. | zdroj: Profimedia

Stovky milionů lidí nemají přístup k pitné vodě. Část z nich přitom žije na pobřeží moří a oceánů. Může jim pomoci nová a levná technologie, která udělá z mořské vody už za několik minut vodu pitnou.

Australští vědci představili novou techniku odsolování vody, která může usnadnit život obyvatelům pobřeží oceánů a moří. Jejich filtr ze sloučeniny kovového materiálu a organických látek MOFs udělá z mořské vody do třiceti minut vodu pitnou (sladkou). Princip se dá zjednodušeně popsat tak, že MOFs z vody sůl "vytáhne".

Účinně, levně, rychle

Je to jednoduchá a rychlá technologie, která zbaví soli mořskou anebo brakickou vodu – vodu s koncentraci solí mezi mořskou a sladkou vodou vyskytující se nejčastěji v ústích řek.

MOFs přitom neodsoluje vodu jednorázově – materiál je možné použít opakovaně. Filtr stačí vystavit slunečnímu svitu, který z něj odstraní slané ionty, jenž MOFs před tím vytáhl z vody. Proto je technologie levná.

Ve výzkumné zprávě se píše, že z kilogramu MOFs je možné získat skoro 140 litrů pitné vody, která splňuje bezpečnostní standardy Světové zdravotnické organizace (WHO).

profimedia-0378874383 ocean Voda, kam dohlédneš. Ale slaná... | zdroj: Profimedia

Nenáročná a k životnímu prostředí šetrná technologie se na rozdíl od nejčastěji používané technologie desalinizace – reverzní osmózy – obejde bez velkého příkonu energie a rizikových chemikálií.

"Sluneční světlo je obnovitelným a dostupným zdrojem energie. Náš vývoj je založený na absorpční desalinaci pomocí slunečního světla a kombinuje energetickou účinnost, udržitelnost i ekologičnost," sdělil profesor chemického inženýrství Huanting Wang z Univerzity Monash v australském Melbourne.

Sloučenina označovaná jako PSP-MIL-53, kterou australští vědci využívají, může mít doslova globální využití. Odsolování vody je s rostoucí populací stále potřebnější.

profimedia-0105216392 pakistani Pákistánec pijící z pumpy k Karáčí. | zdroj: Profimedia

WHO odhaduje, že už dnes po celém světě nemá přístup k dostatečně čisté vodě na 785 milionů lidí. Do roku 2025 bude podle organizace v oblastech s nedostatkem čisté vody žít polovina světové populace.

Odsolování také pro chudé

Podstatná část lidstva žije u pobřeží oceánů a moří. Řešení nedostatku vody se tak samo nabízí. Dosud ale byla desalinace vyhrazena jen pro bohaté státy.

MOFs bude konkurencí odsolovacímu filtru z grafenu – supertenké formě uhlíku, který byl vyvinut na Machesterské univerzitě.

Studie o desalinaci MOFs byla publikována v žurnálu Nature Sustainability.

Nejnovější články