Ohromující snímek Mléčné dráhy. Zachytil tři miliardy nebeských objektů

23. 1. 2023 – 23:59 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Ohromující snímek Mléčné dráhy. Zachytil tři miliardy nebeských objektů
Observatoř Cerro Tololo na epickém snímku s Mléčnou dráhou. | zdroj: Profimedia

Astronomové dokončili práci na dosud nejrozsáhlejším katalogu galaxie, která je domovem sluneční soustavy. Výsledek je velkolepý.

Při pohledu na oblohu nám vesmír může připadat jako ohromný prázdný prostor, ve kterém tu a tam zazáří hvězda, planeta nebo jiné těleso. Nejnovější průzkum Mléčné dráhy však ukazuje snímek, na kterém září nepředstavitelných 3,32 miliardy nebeských objektů.

Zveřejnil ho mezinárodní tým astronomů a je to nejrozsáhlejší katalog svého druhu. Skládá se z 21 400 jednotlivých expozic a obsahuje 10 terabytů dat. Vznikal dva roky a tady můžete vidět výsledek.

profimedia-0750755883 Mléčná dráha, jak ji vidí kamera DECam, s nesčetným množstvím hvězd, planet a dalších vesmírných objektů. | zdroj: Profimedia

Na stránce Dark Energy Camera Plane Survey (DECaPS2) si tento záběr Mléčné dráhy můžete zoomovat, anebo upravovat jeho kontrast či jas..

Hustá nebeská polévka

Za snímek vděčíme kameře DECam (Dark Energy Camera), která je součástí čtyřmetrového dalekohledu Víctora M. Blanca, instalovaného v observatoři Cerro Tololo.

Observatoř tvoří soustava dalekohledů nacházejících se v nadmořské výšce 2200 metrů, odkud je nerušený výhled na jižní část oblohy.

Mléčná dráha je galaxie, která má průměr mezi 150 tisíci až 200 tisíci světelnými lety. Obsahuje 100 miliard až 400 miliard hvězd a více než 100 miliard planet. Její název je překladem latinského via lactea, což znamená „mléčný kruh“. Tak ostatně galaxie vypadá ze Země – jako mlhavý světlý pás.

Snímek nám poskytuje dosud nejpodrobnější informace o části vesmíru, která tvoří přibližně 6,5 procent noční oblohy. Zaměřuje se na galaktickou rovinu Mléčné dráhy, kde se nachází většina hmoty galaxie. Jeho místo je zobrazeno na následujícím snímku.

profimedia-0750755840 Místo v Mléčné dráze, odkud pochází snímek galaktické roviny. | zdroj: Profimedia

„Jedním z hlavních důvodů úspěchu DECaPS2 je, že jsme jednoduše zamířili na oblast s mimořádně vysokou hustotou hvězd a dávali si pozor na identifikaci zdrojů. To nám umožnilo vytvořit dosud největší katalog z jediné kamery,“ cituje žurnál Science Alert astronoma Andrewa Saydjariho z Harvardovy univerzity, který se na výzkumu Mléčné dráhy podílel.

Podrobná zpráva o výzkumu byla publikována v časopisu The Astrophysical Journal.

Pronikli zářením i prachem

V Mléčné dráze, domovské galaxii naší sluneční soustavy, se nachází zářící oblasti, kde se rodí nové hvězdy, ale také místa temných oblaků prachu a plynu. Obojím museli astronomové proniknout. Podařilo se jim to pomocí optických a infračervených vlnových délek kamery DECam

Tým také použil speciální techniku zpracování dat, aby lépe odhadl, jak by mělo vypadat pozadí každé hvězdy. Tímto způsobem mohl pozorovat více hvězd s větší jasností a zlepšit přesnost snímku.

Astronomové nám tak poskytli dosud nevídaný pohled na galaxii, který může leccos napovědět o jejím původu.

Zdroje:
Science Alert, The Astrophysical Journal

Nejnovější články