Online kalkulátor, který vám spočítá riziko nákazy omikronem

7. 2. 2022 – 8:17 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Online kalkulátor, který vám spočítá riziko nákazy omikronem
Přenos patogenů kapénkami. | zdroj: Profimedia

V místnosti je člověk s omikronem. Za jak dlouho vás nakazí? Můžete si to zjistit v online kalkulátoru, jediném svého druhu.

Rozestupy, roušky, mytí rukou, dezinfekce… Tato obecná doporučení slyšíme už dva roky, po celou dobu koronavirové pandemie. Jenže nákaze se nemusíte vyhnout, ani když je dodržujete, zejména v případě vysoce nakažlivého omikronu.

Existuje nějaké vodítko, které by informovalo, jak je rizikový pobyt v uzavřených místnostech během pandemických vln? Přinejmenším jedno jsme nalezli. Sestavili ho John Bush a Martin Bazant z Massachusettského technologického institutu.

Tito matematici dali dohromady kalkulátor odpovídající na otázku, jak dlouho můžete pobývat v interiéru, ve kterém je s vámi infikovaný člověk, aniž byste se sami nakazili. Nazvali ho Covid-19 Indoor Safety a najdete ho tady.

Výsledný vzorec a metoda, jakou k němu dospěli – obojí je popsáno ve studii publikované na odborném webu medRxiv.

Nebyl to jednoduchý úkol. Matematici museli do vzorce zahrnout spoustu proměnných, jakými jsou třeba rozloha místnosti, její výška, topení, klimatizace, způsob větrání, vlhkost…

Do hry přitom vstupují také lidé, záleží na tom, kolik se jich v místnosti nachází, jak se k sobě chovají, zda chodí, nebo sedí, zda mají nasazenou obyčejnou roušku, či respirátor a jestli na sebe mluví tiše, nebo se překřikují…

COVID-19 Indoor Safety Guideline Ukázka z kalkulátoru. | zdroj: COVID-19 Indoor Safety Guideline

Po zadání všech dat vám online kalkulátor Covid-19 Indoor Safety vypočítá, kolik minut můžete v místnosti strávit s člověkem, který je nakažený koronavirem, aby to pro vás bylo (poměrně) bezpečné.

Kalkulátor nabízí základní (jednoduchý) a rozšířený model. Do nich vkládáte údaje. Oba jsou i v češtině. Základní verze však v češtině nefunguje pro omikron, který je teď dominantní, takže musíte vyplňovat anglickou verzi. V rozšířené a přesnější verzi však můžete češtinu pro omikron použít – u kmene viru není omikron vyznačen, ale můžete ho získat, když zadáte hodnotu cca 4,00. 

Výpočtem byste měli dostat čas pro bezpečný pobyt v konkrétním interiéru. Samosebou je to jen teorie, která se realitě může jen více či méně blížit. Výslednou hodnotu berte jako orientační.

profimedia-0555235885 16 9 Firemní brainstorming v covidových časech. | zdroj: Profimedia

Zdroje:
medRxiv, Cocid-19 Indoor Safety

Nejnovější články