Jednoduchá grafika napoví, kolik máte protilátek proti omikronu

28. 1. 2022 – 9:33 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Jednoduchá grafika napoví, kolik máte protilátek proti omikronu
Protilátky (ve tvaru Y) reagující na částice koronaviru. Protilátky (krevní bílkoviny) se vážou na virové spike proteiny a označují je pro destrukci imunitními buňkami. | zdroj: Profimedia

Výsledek studie, shrnutý do přehledného obrázku, dává přehled o tom, nakolik ve vrcholící vlně omikronu můžete počítat s pomocí protilátek.

Omikron nikoho nevynechá, je tak infekční, že se jím nakazí každý, tvrdí mnozí vědci, kteří se koronavirem a jeho mutacemi zabývají. Tato varianta, která ovládla Česko, dokáže lépe (nikoliv absolutně) unikat protilátkám než její předchůdci. Naléhavá je proto otázka, jaká úroveň protilátek a nakolik chrání před těžkým průběhem covidu.

Stačí počítat do deseti

V odborném časopise Cell vyšla pozoruhodná studie, která se zabývá množstvím protilátek dosažených po dvou nebo třech dávkách vakcíny a po prodělané infekci.

Výsledek studie vědeckého týmu z Washingtonské univerzity ve městě Seattlu je shrnut do jednoduché grafiky, přesněji grafického abstraktu. Ukazuje, že průlomové infekce SARS-CoV-2 vyvolávají reakce neutralizujících protilátek.

fx1_lrg_cz zdroj: Davide_Corti/Nedd

Grafika dokládá, že omikron se lépe vyhýbá imunitě než původní varianta, která dorazila počátkem roku 2020 do Itálie (G614). Ukazuje i to, jak je důležitá třetí (posilující) dávka vakcíny a že nejvíc protilátek mají ti, kteří jsou očkováni a k tomu prošli infekcí.

Studie potvrzuje slova, která tento týden vyslovil ředitel Světové lékařské asociace Frank Ulrich Montgomery: „Je obrovský rozdíl, když omikron narazí na třikrát očkovaného, na člověka, který dostal poslední dávku vakcinace před dlouhou dobou, anebo na neočkovaného jedince.“

Omikron není neškodný

Montgomery také připomněl, že covidová varianta omikron není „neškodná“. „Omikron u neočkovaných je stále rizikovým onemocněním, které má smrtnost kolem jednoho procenta. Máte ale velkou šanci, že tuto nemoc dobře a snadno přežijete, pokud jste očkováni,“ řekl.

Jistě, protilátky tvoří pouze část imunitní ochrany proti viru SARS-CoV-2. Další důležitou složkou je zejména buněčná imunita. Záleží také na věku, u seniorů bývá imunita podstatně nižší a rizika těžkého průběhu covidu zvyšují obezita, onemocnění srdce a cév i metabolické choroby jako cukrovka. Grafika vypracovaná na základě rozsáhlého souboru dat experty Washingtonské univerzity však poskytuje užitečné vodítko pro posouzení vztahu mezi množstvím protilátek, vakcinací a prodělanou nemocí.

Zdroje:
Nedd, Cell

Nejnovější články