Opravdu používáme jen 10 procent mozku?

16. 7. 2014 – 9:00 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Opravdu používáme jen 10 procent mozku?
Willisův tepenný okruh, zásobující mozek okysličenou krví | zdroj: Profimedia

Už jste to slyšeli? Znovu a znovu se objevují zprávy, že lidé své mozky vytěžují pouze z nepatrné části a teprve s pomocí tajemných mentálních triků dokážou zapojit do provozu i doposud spící mozková centra.

Což o to, představa je to lákavá: modernímu člověku jde ze všeho toho civilizačního mumraje hlava kolem a tvrzení, že by toho vlastně zvládl mnohonásobně víc, kdyby „zapnul“ zbylých devadesát procent svého mozku, se hezky poslouchá. Bohužel je to ale jenom představa a letitý omyl, který vznikl tak, jak často omyly vznikají – vytržením z kontextu.

Když se koncem 19. století věnovali harvardští psychologové výzkumu lidí s vysokým IQ, padla v rámci jedné z přednášek zmínka o tom, že lidé často nenaplňují svůj inteligenční potenciál. K tomuto tvrzení se pak odkazoval například Albert Einstein, ale rozhodně ho nemyslel tak, že lidem běží mozky jen na půl plynu. Z neporozumění původním souvislostem postupně vykvetl mýtus o mozku, který využíváme pouze na několik procent (nejčastěji se uvádí kulatých deset). Toto tvrzení je ale zcela v rozporu s tím, co lze při zkoumání mozku pozorovat, případně si logicky odvodit.

Měření mozkové aktivity zdroj: tisková zpráva

Z měření mozkové aktivity pomocí nástrojů jako je například elektroencefalograf (aneb EEG) vyplyvá, že lidský mozek je neustále v provozu, ať už děláte cokoli (včetně spánku). Zátěž se mění, ale neexistuje část mozku, která by se jenom vezla. Mozek je zároveň obrovským žroutem energie v těle: i když tvoří jen zhruba 2 % tělesné hmoty, kyslíku a živin si z celkové spotřeby ukousne až 20 %!

Další indicií jsou také různá onemocnění a poškození. Ať už mozku ublížíte v libovolném místě, jeho funkci to nějakým způsobem ovlivní. Nejprůkaznější je pak skutečnost, že neaktivní mozkové buňky postupně odumírají. Pokud bychom opravdu používali jen zlomek z nich, pitvy zesnulých lidí by odhalily rozsáhlý úhyn celých oblastí mozku – a to se neděje. Mozková spojení jsou navíc utvářena za pochodu během růstu, tak jak dítě začíná mozek používat. Pokud by od narození běžel jen z deseti procent, budoucí složitá neuronová síť by neměla jak vzniknout.

Mapa nervové sítě zdroj: wikipedia

Jistě, při pohledu na chování některých konkrétních jedinců je to k nevíře, ale skutečnost je taková, že ať už jsme chytří nebo hloupí, mozek nám frčí naplno. Což neznamená, že nemůžeme rozvíjet jeho konkrétní schopnosti! A pokusit se tak naplnit potenciál, o kterém byla řeč na úplném začátku celého desetiprocentního mýtu...

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články