Počasí z vesmíru v neuvěřitelných detailech. Snímky z nové družice fascinují

23. 5. 2023 – 20:17 | Technologie | Nedd | Diskuze:

Počasí z vesmíru v neuvěřitelných detailech. Snímky z nové družice fascinují
Země viděná z družice MTG-I1. Nad Českem je patrný pás oblačnosti. | zdroj: Profimedia

Nová meteorologická družice odeslala na Zemi první snímky, které z výšky 36 000 kilometrů odhalují počasí nad Evropou a Afrikou v dosud nevídaných detailech.

Bude to zásadní změna v předpovědích počasí v celé Evropě. Výrazně se zpřesní varování před extrémními jevy. Meteorologové budou schopni přesněji předpovídat, kdy a kde udeří prudký vítr, blesky, krupobití nebo silné lijáky.

Tuto změnu má přinést meteorologická družice Meteosat Imager-1 (MTG-I1) - nová, v pořadí třetí generace družic Meteosat.

Snímky z MTG-I1 mohou být pořizovány s mnohem vyšším rozlišením a častěji než snímky předchozí generace družic Meteosat. Ve struktuře oblačnosti je možné vidět více detailů, upozorňuje magazín IFL Science, který zpracoval časosběrný snímek počasí z MTG-I1 za 24 hodin.

„U předchozích družic musel mít útvar v bouřce průměr alespoň jeden kilometr, abychom ho zaznamenali. Nová družice ale bude sledovat útvary o průměru pouhých 500 metrů. Budeme vidět opravdu jemné struktury,“ vysvětluje Jochen Grandell z agentury Eumetsat, která evropské meteorologické družice řídí.

MTG-I1 je geostacionární družice. To znamená, že z pohledu pozorovatele na Zemi se vznáší nad stále stejným místem – nachází se ve výšce 36 000 kilometrů nad rovníkem.

Evropská vesmírná agentura ESA ji vypustila na oběžnou dráhu loni v prosinci. Teď se nachází v testovací fázi, která potrvá většinu letošního roku.

Eumetsat_MTG-I1 Tak se dívá družice MTG-I1 na Zemi. | zdroj: Profimedia

V běžném provozu bude MTG-I1 pořizovat snímky Země každých deset minut, což je interval o pět minut kratší než u předchozích družic.

Nová meteorologická technika na orbitě také zobrazuje planetu ve více vlnových délkách světla – v šestnácti namísto dosavadních dvanácti. Její snímky se tedy blíží tomu, co by mohlo vnímat lidské oko při pohledu ze stejného místa.

Náš modrý elipsoid z pohledu nové družice skutečně vypadá skvěle. V celé své kráse si ho můžete prohlédnout na tomto snímku:

profimedia-0773774691 Země, jak ji vidí nová meteorologická družice Meteosat Imager-1. | zdroj: Profimedia

„Když jsme poprvé dostali data, byly to obrovské emoce, protože jsme mohli vidět vysokou kvalitu senzoru… Kvalita snímků, radiometrie, navigace, přesnost polohy jednotlivých pixelů na snímku – to vše je opravdu vynikající,“ říká expert z Eumetsatu Alessandro Burini.

Zdroje:

Nejnovější články