Poprvé nafilmována želva, která nelítostně zabíjí ptáka

25. 8. 2021 – 9:09 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Poprvé nafilmována želva, která nelítostně zabíjí ptáka
Želva obrovská (Aldabrachelys gigantea) - býložravec, který dokáže zabít a sežrat ptáka. | zdroj: Profimedia

Video s želvou - „predátorským“ vegetariánem pronásledujícím kořist - vědce ohromilo. Je děsivé.

Želva je těžkopádné, poklidné a pomalé zvíře. Dvojnásob to platí o želvě obrovské (Aldabrachelys gigantea), která dosahuje hmotnosti 200 kilogramů.

Je to býložravý kolos, který se živí převážně listím či výhonky keřů. Video, které natočila zooložka Anna Zoraová však ukazuje samici tohoto plaza v jiném světle – na „lovu“ hrabavého ptáka Nodyho tenkozobého (Anous tenuirostris), což je tropický druh rybáka.

Na záběrech zachycených na ostrově Frégate ze Seychelského souostroví je vidět želva, která pomalu pronásleduje nezkušené kuře Nodyho. Nakonec ho usmrtí a sežere.

Vegetarián v roli predátora

Snímek s „predátorským“ vegetariánem zoology ohromil. „Nemohl jsem uvěřit tomu, co jsem viděl. Bylo to děsivé a úžasné zároveň,“ říká Justin Gerlach z Cambridgeské univerzity ve videu v magazínu Current Biology.

„Želva se dívala přímo na rybáka a cíleně k němu kráčela… Bylo to velmi, velmi zvláštní a zcela odlišné od běžného chování želv,“ upozorňuje vědec.

Želvy jsou převážně býložravé. Vzácně byly přistiženy, jak požírají mršiny. Byly zaznamenány výpovědi, že želvy obrovské svými krunýři drtí kraby, a potom je pojídají. Nebyly však potvrzeny dokumentací.

Z videa je přitom patrné, že želva neloví poprvé. Má zastrčený jazyk a přivřené oči, takže ví, že ji kořist může klovnout.

Co za tím vězí?

Deník The New York Times cituje herpetologa Jamese Gibbse z organizace Galapagos Conservancy. Podle něj je možné, že útočící želva-samička chtěla získat vápník. „Želvy potřebují k tvorbě vajíček vápník. A na ostrovech často chybí. Želva mohla lovit, aby získala vápník z kostí ptáčete a přivedla na svět další generaci,“ řekl Gibbs, ale upozornil, že to je jen jeho hypotéza.

Zoologové každopádně nikdy neviděli želvu „lovit“ - až donedávna. Nemohou proto říct, nakolik je takové chování mezi želvami rozšířené. Chystají se ho však studovat.

Zdroje:
Current Biology

Nejnovější články