Poslechněte si, jak zní radioaktivita

11. 12. 2014 – 17:00 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Poslechněte si, jak zní radioaktivita
zdroj: Vimeo

Když se řekne radioaktivita, člověku obvykle naskočí obrázky nějaké nepěkné havárie nebo obecně něčeho, čemu by se rád vyhnul. Leckdo totiž zapomíná, že radioaktivita je tu s námi neustále, jen v mírách, které z nás nedělají radioaktivní zombies ani (bohužel) superhrdiny.

Za vynález, se kterým přišel moskevský umělec Dmitrij Morozov, by se ale nemusel stydět ani takový Beast z X-Menů (pro neznalé: ten modrý a chlupatý). Ne, že by vám stroj nazvaný Metaphase Sound Machine pomohl bojovat se zlem – leda by se zlo bálo moderní hudby!

Morozov se inspiroval prací poťouchlého amerického fyzika Nicka Herberta, specializujícího se na kvantovou teorii. Herbert v 70. letech minulého století sestrojil několik „metafázových“ přístrojů: například psací stroj, jehož psaný výstup byl řízen Geigerovým počítačem.

Na podobném základě pak staví i Morozovův bizarní hudební nástroj. Skládá se ze šesti otáčejících se disků, z nichž každý je vybaven mikrofonem a reproduktorem. Srdce nástroje tvoří detektor ionizujícího záření a naměřené hodnoty jsou pak převedeny do pohybu disků, během kterého začnou mikrofony vazbit. Výsledek? Posuďte sami:

Nabízí se samozřejmě otázka, jak by to asi znělo, kdyby Morozov nechal svůj přístroj „zahrát“ na dohled Černobylu?

Zdroje:

Nejnovější články