Poslechněte si, jak zní tajemné zpívající kameny

30. 9. 2014 – 16:15 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Poslechněte si, jak zní tajemné zpívající kameny
Ve svahu plném balvanů může člověka překvapit krásně znělý tón | zdroj: John Spooner

Najdete je na různých místech po celé zeměkouli a tam, kde si jich lidé všimli, představují oblíbenou atrakci. O čem je řeč? O zpívajících kamenech!

Lidstvo má slabost pro kamení, vykazující nějakou činnost. Existují například balvany, které díky svému složení světélkují, a nedávno jsme tu psali o „pochodujících“ kamenech v nevadské poušti, jejichž záhadný pohyb byl konečně vysvětlen.

V případě tzv. zpívajících kamenů samozřejmě nemluvíme o kamenech, do kterých by se vtělila duše Emy Destinnové nebo Lou Reeda, ale o kamenech, které při nárazu vydávají až překvapivě libé tóny.

zdroj: YouTube

Člověk by automaticky předpokládal, že kameny musí být duté, ale není tomu tak. Ve skutečnosti jde o vyvřelé čedičové horniny, jejichž materiál je ve stavu vnitřního napětí – a podobně, jako když uhodíte do napjaté struny, i kontakt s kamenem vyloudí tón.

zdroj: YouTube

Zrovna do strun mají sice kameny daleko, ale ty zpívající se ve své podstatě blíží keramice: ne náhodou jejich „zpěv“ zní, jako když cinkáte lžičkou o keramický šálek.

Zdroje:

Nejnovější články