Postavte si na zahradě 'nanotovárnu'! Vejde se do kontejneru

5. 2. 2021 – 21:09 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Postavte si na zahradě 'nanotovárnu'! Vejde se do kontejneru
Továrna v kontejneru. Jako prosté, milý Watsone. | zdroj: Unilever

Mobilní 'nanotovárny' můžou změnit svět průmyslu. Nepracují v nich žádné titěrné nano stroje, dají se však vměstnat do dopravního kontejneru a zařídí 'zelenější' svět.

Cílem unikátního projektu je vyrábět malé série produktů z místních surovin bez konzervantů a snížit jejich uhlíkovou stopu.

Nápad se zrodil v hlavách dvou konstruktérů, kteří se snažili omezit energii potřebnou k výrobě i distribuci a množství odpadu.

Začínají od píky – od slepičí polévky

Smyslem nanotovárny je přesunout výrobu z velkých komplexů k zákazníkům. Stojí za ní britská korporace Unilever, jeden z největších producentů potravin a výrobků pro péči o tělo a domácnost. V budoucnu by nanotovárny mohly produkovat pestrou paletu potravin, ale i jiných druhů výrobků.

Experimentální nanotovárna je postavena v dopravním kontejneru o délce dvanáct metrů. Její prototyp stojí v nizozemském Wageningenu a vyrábí kuřecí vývar. Je plně automatizován a digitalizován, instrukce jsou zadávány z počítače.

Unilever je globální gigant, který má ve světě víc než 300 velkých továrenPokud by svou síť zahustil nanotovárnami, nemusel by do svých výrobků dávat konzervanty, protože by byly dříve na pultech a dříve by se spotřebovaly.

Nanotovárny každopádně nebudou znamenat konec velkých výrobních komplexů. Pouze je doplní.

Co je malé, to je rychlé

„Nastávají situace, kdy potřebujeme rychle reagovat na lokální poptávku, ale s dnešní masovou produkcí je to obtížné,“ sdělila manažerka projektu putovní továrny Olivera Trifunovicová pro server FastCompany.

Malé modulární továrny, které by se podle potřeby daly skládat do větších celků, by tedy měly smysl i z pohledu globální korporace. Teprve zkušební provoz však ukáže, zda se osvědčí.

Zdroje:

Nejnovější články