Pozor na tučný oběd – mozkové cévy ztuhnou i za čtyři hodiny

25. 8. 2025 – 6:31 | Člověk | Miroslav Krajča | Diskuze:

Pozor na tučný oběd – mozkové cévy ztuhnou i za čtyři hodiny
hamburger k obedu | zdroj: ChatGPT

Už jedna porce jídla s vysokým obsahem nasycených tuků – například krémový mléčný koktejl o 1300 kcal – může za pouhé čtyři hodiny oslabit schopnost mozku autoregulovat krevní přítok. Tento stav, kdy cévy ztrácejí pružnost a křečovitě reagují, může vést k vyššímu riziku mozkové mrtvice, demence i dalších neurovaskulárních komplikací.

Vědci z University of South Wales připravili experiment, který sledoval, co se děje s mozkovými cévami po konzumaci vysokotučného jídla. Účastníci dostali mléčný nápoj o energetické hodnotě zhruba 1300 kalorií, který byl nasycený tuky. Už po čtyřech hodinách vědci zaznamenali zhoršenou schopnost mozku regulovat krevní průtok, tzv. dynamickou cerebrální autoregulaci.

Za normálních okolností mozek umí udržovat stálý přívod kyslíku a živin, i když se mění krevní tlak – například při rychlém vstávání nebo fyzické námaze. Cévní stěny reagují tak, aby zajistily dostatečný průtok. Po tučném jídle se však tato flexibilita výrazně snižuje. Krev se pak nedostává tam, kde je potřeba, a zvyšuje se riziko ischemie i tlak na jemné cévy v mozku.

Studie se zúčastnilo 20 mladších mužů ve věku 18–35 let a 21 starších ve věku 60–80 let. Jejich cévní reakce byla sledována ultrazvukem při fyzické zátěži (např. dřepy), která mění krevní tlak. Výsledky ukázaly, že oba věkové soubory zaznamenaly po tučném jídle snížení cévní pružnosti, avšak u starších osob byl efekt mnohem výraznější – až o 10 procent horší než u mladších účastníků. To naznačuje, že stárnoucí mozek je vůči tomuto stresu zranitelnější.

Hlavní příčinou jsou změny v krvi po konzumaci velkého množství nasycených tuků. Vzniká takzvaný postprandiální lipemický stav, kdy hladina triglyceridů prudce stoupá. Tukové částice způsobují oxidační stres a zároveň snižují produkci oxidu dusnatého – molekuly, která za normálních okolností uvolňuje a rozšiřuje cévy. Výsledkem je tuhost cévních stěn a horší schopnost reagovat na změny tlaku.

Důležité je, že tyto změny nejsou trvalé – po odeznění metabolického šoku se cévní funkce vrací do normálu. Pokud se však tučná jídla konzumují pravidelně, dochází k dlouhodobému poškozování cév a k postupnému snižování jejich schopnosti chránit mozek. To může v delším horizontu přispět k rozvoji kognitivních poruch, mrtvice a demence.

Autoři studie upozorňují, že i když jde o malý experiment, výsledky dobře zapadají do širšího obrazu o vlivu stravy na zdraví mozku. Starší lidé, kteří mají často oslabený cévní systém, by se měli vyhýbat extrémně tučným jídlům, protože jejich mozek je zranitelnější.

Na druhé straně, existují možnosti, jak cévní zdraví chránit. Dlouhodobě prospívá středomořská dieta s vysokým podílem ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin a zdravých tuků, jako jsou omega-3 mastné kyseliny z ryb a ořechů. Ty pomáhají udržovat produkci oxidu dusnatého a zlepšují pružnost cév. Důležitou roli hrají také antioxidanty, které bojují proti oxidačnímu stresu.

Studie tedy neříká, že jedno tučné jídlo způsobí mrtvici – ale varuje, že už jediná kalorická nálož ovlivní cévní funkce na několik hodin. Pokud se takové epizody často opakují, mozek může trpět častými výpadky v zásobování krví. Proto odborníci zdůrazňují, že rozhoduje každodenní jídelníček: občasná „výjimka“ u zdravého člověka není problém, ale pravidelná konzumace tučných fastfoodových jídel se může stát vážným rizikem.

Zdroje:
Redaktor vědecko-popularizačního serveru Nedd.cz, kde pravidelně publikuje články zabývající se aktuálními tématy z oblastí jako příroda, technologie i lidské zdraví. Rád kombinuje dostupné výzkumy a studie se srozumitelným podáním, protože je k ničemu publikovat články, které ocení pět lidí v republice. Ve volných chvílích rád chodí po lese a nebo alespoň po městě.

Nejnovější články