Pozorován první obojživelník, který si vydržuje harém

25. 8. 2020 – 16:53 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Pozorován první obojživelník, který si vydržuje harém
Seznamte se, žabák Thoropa taophora. | zdroj: Profimedia

Sexuální zvyky obojživelníků jsou zase o něco jasnější. Pozoruhodný druh žabáka žije se dvěma samicemi, které mu zůstávají věrné.

Polygamie je v živočišné říši běžná. Je to vlastně nejčastější typ svazků. S více partnerkami žije mnoho savců, plazů i ptáků. Mezi obojživelníky byl však tento způsob života nedávno zaznamenán vůbec poprvé.

Zoologové z týmu Fábia de Sá z brazilské Univerzity Campinas ho pozorovali u žáby Thoropa taophora, která obývá okraj deštného pralesa v Brazílii. Žabák tohoto rodu žije se dvěma samicemi.

Ve třech se to lépe táhne

Výzkumníci dospěli ke zjištění pozorováním žáby červenohnědého zbarvení, které jí umožňuje splynout s okolím na kamenech nebo v kamenitých jezírkách, kde se vyskytuje.

Samec T. taophora se páří se dvěma samicemi, které mu zůstávají věrné. Žije tedy v polygonním vztahu. Je pro něj výhodný, může diverzifikovat své potomstvo.

Jedna ze samic je však v tomto trojúhelníku dominantní. Snaží se páření vyvolat tak, že odpovídá na volání samce nebo se pod něj postaví a dráždí ho kopulačními pohyby. Páření se občas domáhá i tím, že žere nakladená vejce s potomstvem, která samec úzkostlivě chrání a vyluzuje při tom agresivní zvuky.

profimedia-0452073515 harem persia Žába Thoropa taophora s pulcem a vajíčky. | zdroj: Profimedia

Genetické testy vodních průsaků odhalily, že větší část pulců z nakladených vajec klade dominantní samice. Druhá ze samic je v kopulaci méně úspěšná.

Proč setrvává v podřízeném postavení? "Výhodou pro ni je to, že má kvalitního samce a kvalitní místo pro potomstvo. U jiného slabšího samce by tuto výhodu neměla," shrnul de Sá závěry pozorování.

Monogamie vs. polygamie

Uvážíme-li typ péče o potomstvo u T. taophora, není u něj však polygamie až tak překvapivá.

Polygamie, jakkoliv občas působí jako praktičtější způsob soužití, je nicméně pro některé druhy nevhodná. Monogamii, tedy delší svazky dvou jedinců, uplatňují obvykle druhy, u nichž je nutný delší dohled rodičů nad mláďaty.

Studie byla publikována v žurnálu Science Advances.

Zangaki._0896._Arab_with_Three_Wives_and_Two_Servants_cropped_desaturated A tohle je polygamie (polygonie) v provedení rodu Homo sapiens: Arabský muž se třemi manželkami a dvěma služkami v roce 1893. | zdroj: William Vaughn Tupper/Wikipedia Commons

Nejnovější články