Pravěký krokodýl hrdě kráčel po dvou

13. 6. 2020 – 19:05 | Příroda | ave | Diskuze:

Pravěký krokodýl hrdě kráčel po dvou
Předek krokodýla dostal jméno Batrachopus grandis. Co do velikosti byl srovnatelný s člověkem. A měl s ním společnou i chůzi po zadních končetinách. Na mapě ve výřezu je vyznačeno místo nálezu fosilizovaných stop poblíž jihokorejského města Sačchon | zdroj: Profimedia

... a jako člověk se při tom opíral o patu. Evoluce však vedla člověka a krokodýla opačným směrem.

K pozoruhodnému obrazu krokodýlů, který jde proti zažité představě, že obávaní plazi se během desítek milionů let téměř nezměnili, dospěl tým paleobiologů z amerických, jihokorejských a australských univerzit.

K hypotéze o dvounohých předchůdcích krokodýlů je přivedly výsledky analýzy fosilizovaných stop nalezených v Jižní Koreji.

Snímek obrazovky (389) Stopy předka dnešního krokodýla, který žil před 120 miliony let | zdroj: Profimedia

"Nemohli je zanechat dinosauři, protože ti spočívali na prstech, zatímco krokodýli používají paty," řekl Martin Lockley z Coloradské univerzity, jeden ze členů týmu a upozornil: "Nenašli jsme žádnou stopu po předních končetinách, ani po ocasu. Tito krokodýli mohli kráčet a běhat jako dinosauři."

Fosilie stop dlouhé 18 až 24 centimetrů byly nalezeny před osmi lety u jihokorejského města Sačchon. Vědci z nich odvodili rozměry živočicha. Odhadli, že byl dlouhý zhruba tři metry a obdobně jako Tyrannosaurus rex a další dvounozí neptačí dinosauři vyvažoval tělo ocasem.

Dvounohý krokodýl, předchůdce dnešních aligátorů, krokodýlů a gaviálů, žil před 120 miliony až 100 miliony let. Badatelé ho nazvali Batrachopus grandis.

Studie je zveřejněna v magazínu Nature.

profimedia-0530653691 Smečka prehistorických krokodýlů | zdroj: Profimedia

Nejnovější články