První živočich, který se vzbouřil proti evoluci a zalezl do ulity

23. 3. 2020 – 17:10 | Příroda | Jaroslav Bican | Diskuze:

První živočich, který se vzbouřil proti evoluci a zalezl do ulity
Facivermis - živočich, který šel proti proudu evoluce | zdroj: Franz Anthony

Seznamte se s prazvláštním tvorem, který se nechtěl zdokonalit a obrátil se proti hlavnímu proudu (mainstreamu) evoluce.

 

Evoluce bývá spojována se vznikem nových druhů a s jejich zdokonalováním. U člověka je často popisována touto ilustrací:

profimedia-0102205196 evolution man upr upr Stádia evoluce - muž | zdroj: Profimedia

A aby nás někdo nepodezíral z genderové zaujatosti nebo nevyváženosti, přidáváme ještě tento obrázek:

profimedia-0261331672 evolution woman upr upr Evoluční stádia - žena | zdroj: Profimedia

Dokážete si představit, že bychom my lidé odmítli pokrok a vrátili se zpátky? Jinými slovy, že bychom postupovali zprava doleva?

Červ zpátečník

... to však udělal. Tvor žijící před více než 518 miliony let odmítl pokrok. Nepotřeboval se zdokonalovat, ba ani hýbat. A tak zůstal pouhým červem. Odhodil (samosebou nevědomky) nohy, kterými ho Matka příroda obdařila, a přichytil se napevno k mořskému dnu.

Takovému postupu se říká zpětná (reverzní) evoluce. Zmíněného červa rodu facivermis vědci pokládají za nejstarší známý případ tohoto vzácného jevu.

Červ se pro zpětnou evoluci rozhodl jednoduše proto, že nohy nechtěl používat. Nepotřeboval je k tomu, aby se uživil. Podle hesla "použij, nebo zahoď" se tedy vyvinul v primitivnějšího živočicha bez nohou.

worm-in-a-hole Facivermis - živočich, který odmítl nohy a zůstal přichycen na mořském dně | zdroj: Franz Anthony

"Obecně vidíme organismy vyvíjející se od jednoduchého těla ke komplexnějšímu, občas však můžeme spatřit i opak," komentovala jeho vývoj paleobioložka Siao-ja Mayová z Exeterské univerzity na jihozápadě Anglie.

Začalo to koulemi

Vědci předpokládají, že mnohobuněčný život vznikl v období nazývaném ediakara, které začalo před 635 miliony lety. Diverzifikovat se však začal až v éře kambrijské, která započala před 541 miliony lety. Do této doby spadá i popisovaný červ.

Kambrijští tvorové byli většinou podivnými koulemi, u nichž se vyvíjely oči, páteř, hlava, bilaterální symetrie i nohy.

Ne každé stvoření, které vyvine určitou část těla, ji však potřebuje navždy. Stačí si vzpomenout na hady, kteří původně měli nohy, ale nakonec je ztratili, protože vyvinuli jiný funkční způsob pohybu, který jim vyhovoval líp.

Dalším obdobným příkladem jsou pakobylky. U nich se vyvinula křídla. Později zase zmizela.

Popisovaný rod facivermis je znám několik desetiletí. Tento červ měl dlouhé tělo s cibulkovitým spodkem, háčky kolem konečníku a na vrcholu poblíž hlavy pět párů chmýřovitých končetin.

Některé studie se domnívaly, že by mohl být ztraceným spojením mezi beznohými mořskými červy kladu cycloneuralia pradávnými vyhynulými stvořeními zvanými lobopodie.

Je to skupina červů, která zahrnuje slavnou bestii hallucigenia z Burgesských břidlic. Její zástupci obvykle mají páry nohou podél celé délky svého těla.

Nové fosilie, nové poznatky

Nové fosilie z Číny o podivném tvorovi odhalily více informací. Zejména fosílie s trubicí kolem spodní části živočicha. Ta naznačuje, že facivermis byl někde napevno zachycen a žil podobně jako moderní vláknonošci. To znamená, že se nehýbal. Proto mu jeho dolní končetiny k ničemu nebyly a druh je časem přestal mít úplně.

worms-in_rock Fosílie červa, který ztratil nohy | zdroj: Franz Anthony

"Většina z jeho příbuzných měla tři až devět sad dolních končetin pro chůzi, ale naše nálezy naznačují, že facivermis zůstával na místě a pomocí horních končetiny filtroval potravu z vody," řekl k závěrům výzkumu paleobiolog Richard Howard z Exeterské univerzity.

Analýza vědců dospěla k závěru, že facivermis byl lobopodie. Lobopodie mají dva odlišné druhy nohou. Delší používají k uchopení na přední části těla a kratší vzadu na lezení. "Facivermis byl vzácným raným kambrijským příkladem sekundární ztráty, kterou se přizpůsobil vysoce specializovanému životnímu stylu vláknonožců," napsali vědci ve své studii.

Zdroje:
Current Biology

Nejnovější články