Přestaneme stříhat ovce? Vlna už roste v bioreaktoru

4. 1. 2021 – 20:58 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Přestaneme stříhat ovce? Vlna už roste v bioreaktoru
To už nás nebudete stříhat? | zdroj: Profimedia

Zítřek bude bez porážek zvířat a bez stříhání ovcí. Nejen maso, i vlna se bude vyrábět v bioreaktoru.

Oděvní průmysl budoucnosti si může vystačit bez zvířat – i bez ovcí. Pracuje na tom firma Goldwin and Spiber.

Tato společnost vytváří přírodní oděvní látky, ale nespoléhá přitom na ovce, anebo jiné živočichy. Začala vývojem laboratorně kultivovaného pavoučího vlákna (pavoučího hedvábí) a nedávno představila svetr, jehož vlna vyrostla v bioreaktoru.

Výzkumníci z firmy Goldwin and Spiber odhalují geny, které jsou u pavouků, ovcí a jiných živočichů odpovědné za vznik látky používané v oděvnictví. Potom je přenášejí na bakterie. Je to o obdobný postup, jaký se využívá při výrobě umělého masa in-vitro, pomocí kultivace zvířecích buněk namísto porážky zvířat.

sweater-is-made-with-protein-brewed-in-a-bioreactor u Svetr z bioreaktoru. | zdroj: Fast Company

V lázni ze živin a minerálů podobně upravené jednobuněčné bakterie můžou produkovat stejné sloučeniny, které vznikají i u mnohobuněčných živočichů. Nakonec, i u ovcí to jsou buňky, které vytváří vlnu. Replikovat metodu jenom na bakteriích tedy není nic, co by příroda nedělala již dávno.

Společnost Goldwin and Spiber se v Japonsku pochlubila limitovanou edicí svetru, který zčásti vznikl v bioreaktoru v prostředí vytvořeném pro kultivaci proteinů pomocí bakterií. Zatím bioreaktor vytvořil příliš malé množství finální vlny. Část materiálu tak tvůrci museli doplnit klasickou ovčí vlnou.

Výroba umělé vlny se zatím potýká se obdobným problémem jako výroba umělého masa – její ceny několikanásobně převyšuje cenu vlny, která vyroste na ovcích.

Bunda, kterou společnost vytvořila z kultivovaného materiálu, má být v Japonsku nabízena za 800 dolarů za kus, to je podle současného kurzu 21 tisíc korun.

Představitelé firmy jsou ale přesvědčeni, že cena spadne poté, co rozšíří výrobu. Goldwin and Spiber už staví Thajsku staví novou továrnu, která umožní hromadnou výrobu vlny, a tím sníží její cenu.

"Kultivovaný protein nakonec nahradí libovolné syntetické i přírodní textilie," prorokuje manažer Gen Arai.

Zdroje:

Nejnovější články