Přichází koronavirus s variantou lambda. Máme se jí obávat?

18. 7. 2021 – 23:51 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Přichází koronavirus s variantou lambda. Máme se jí obávat?
Schematický obrázek částice koronaviru. Na jeho hrotech je spike glykoprotein, který slouží k proniknutí do hostitelské buňky. Šroubovice uvnitř znázorňuje RNA viru, ribonukleovou kyselinu, která slouží k vytvoření dalších virových částic. | zdroj: Profimedia

Varianta koronaviru lambda postupuje světem. Už si prošlapala cestu i do Česka.

Lambda má původ v Peru, kde je její podíl na případech covidu odhadován na 97 procent. Patrně se podepsala na tamní vysoké smrtnosti covidu.

Covid v této jihoamerické zemi, kde žije na 33 milionů lidí, podle dat Univerzity Johnse Hopkinse usmrtil téměř 200 tisíc obyvatel. To je bezmála 5960 lidí na milion. Pro srovnání – v Česku má covid na kontě 2860 lidí na milion – což nás v celosvětovém „žebříčku“ momentálně staví na čtvrtou příčku.

Víme o ní málo

Lambda byla poprvé zaznamenána loni v létě, od té doby se rozšířila nejméně do 28 dalších zemí. To z ní dělá jednu z rizikových pandemických mutací. Světová zdravotnická organizace ji označuje za „variantu hodnou zájmu“.

Stejně jako u jiných variant, také u lambdy jsou nejvýznamnější mutace spike proteinu, vnějších hrotů tvořících první linii viru. Lambda jich má sedm. Tvar spike proteinu rozhoduje o rychlosti jeho přenosu i replikace v buňkách.

Studií lambdy je zatím málo, protože vyšší pozornost se věnovala jiným kmenům. Výzkum expertů z katedry mikrobiologie na Grossmanově lékařské fakultě v New Yorku publikovaný na webu bioRxiv, však naznačuje, že lambda by měla mít díky mutacím vyšší infekčnost a měla by také snižovat účinnost protilátek vytvářených po prodělaném covidu nebo po očkování.

Dosud odhalena v 29 zemích

Protilátky ale nejsou jedinou vrstvou imunitní obrany, další tvoří buněčná paměť. Z tohoto důvodu by podle zmíněné studie měly vakcíny před lambdou stále účinně chránit – přinejmenším proti těžkému průběhu covidu.

Tomu, že lambda je nejspíš méně riziková i méně evolučně zdatná než delta, nasvědčuje také šíření kmene. Dosud byla varianta odhalena v 29 zemích, zatímco delta v 98.

Z toho se dá usuzovat, že ačkoliv je delta patrně infekčnější než původní kmen koronaviru a může zřejmě neutralizovat část protilátek, v porovnání s nejskloňovanější variantou delta je méně riziková.

Český zdravotní ústav ji zatím zaznamenal pouze u jednoho člověka ve Středočeském kraji. Podle virologa a biochemika Libora Grubhoffera je ale potřeba mít se na pozoru. „Musíme z ní (lambdy) mít respekt, ale zatím je předčasné propadat panice,“ řekl Grubhoffer pro iROZHLAS.

Zdroje:
bioRxiv

Nejnovější články