Koronavirus řádil hlava nehlava, patrně vyhubil dva kmeny chřipky

7. 6. 2021 – 23:58 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Koronavirus řádil hlava nehlava, patrně vyhubil dva kmeny chřipky
Kolorovaný snímek lidské buňky infikované virem chřipky H3N2 z elektronového mikroskopu. | zdroj: Profimedia

O koronaviru, který se do světa rozšířil z čínského Wu-chanu, se sotva dá říct něco dobrého. Snad jen to, že potlačil chřipkové viry a některé z nich nejspíš dovedl až do záhuby.

Pandemie covidu-19, roušky, odstup, důslednější hygiena i omezené cestování – to vše vězí za poklesem chřipkových virů. 

Během pandemie poklesly případy chřipky ve většině států až na historická minima. V Česku dokonce laboratoře Státního zdravotního ústavu nezaznamenaly v chřipkové sezoně 2020 až 2021 jediný případ chřipkového viru.

Protiepidemická opatření zjevně chřipku potlačila mnohem účinněji než covid. Důvod je nasnadě – sezonní chřipka je míň nakažlivá. Kromě toho, některé viry mezi sebou soutěží o to, který do těla zanese infekci, a chřipkové viry měly v koronaviru těžkou konkurenci.

Web stanice BBC popisuje vztahy mezi viry takto: „Představte si vlastní nos, hrdlo a plíce jako v řadě stojící domy. Když se virus dostane dovnitř, může buď podržet ostatním virům dveře a vpustit dovnitř i je, anebo za sebou zabouchnout a nechat si všechny domy sám pro sebe.“

Koronavirus patrně dveře zavíral.

Zmizely? Nikdo je neviděl

Na „radarech“ virologů a epidemiologů se už déle než rok (od března 2020) neobjevily dvě varianty chřipkových virů – typ H3N2, označovaný také 3c3.A a chřipkové viry linie B/Yamagata.

Tyto varianty přestaly mezi lidmi kolovat. Experti se domnívají, že za covidové pandemie vyhynuly, ačkoli jistotu ještě nemají. Naše planeta je obrovská a viry titěrné, mohly se třeba někde ukrýt.

„Máme slušnou šanci, že zmizel,“ řekl o chřipkovém viru H3N2 odbornému webu STAT Trevor Bedford, biolog ve výzkumném centru Freda Hutchinsona v americkém městě Seattlu.

Florian Krammer, virolog na Icahnově lékařské fakultě v New Yorku, se obdobně vyjádřil o chřipkové linii B / Yamagata: „Že ji nikdo neviděl, to nemusí znamenat, že ze světa zmizela. Ale zmizet mohla.“

Vakcíny mohou být přesnější

Jaké důsledky by vymření určitých linií chřipky mělo? Vedlo by k poklesu rozmanitosti chřipky, což by zvýšilo šanci, že připravované vakcíny v určitém roce pokryjí víc šířících se typů chřipky. Jednoduše řečeno, vakcíny by byly účinnější.

Zejména viry typu H3N2 mají značnou genetickou rozmanitost a při přípravě složení vakcín dělají odborníkům problémy, připomíná web STAT.

„Není pochyb, že se svět chřipkových virů změnil. Zatím nevíme, jak velké tyto změny jsou a nakolik budou trvalé, ale tak bouřlivý vývoj v této oblasti jsme ještě neviděli,“ cituje STAT Richarda Webbyho, ředitele Centra pro chřipku v americkém Memphisu, které data o chřipkových virech globálně sleduje.

Zdroje:
Science Alert, STAT

Nejnovější články