Covid usmrtil víc lidí, než přiznávají vlády. A to i v Česku

9. 5. 2021 – 17:17 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Covid usmrtil víc lidí, než přiznávají vlády. A to i v Česku
Žena zapaluje svíčku u kříže během pocty obětem covidu-19 v hlavním městě Brazílie. | zdroj: Profimedia

Statistiky úmrtí na covid-19 jsou podhodnocené, tvrdí nová analýza. Platí to také pro Česko, kde podle amerických expertů za sebou nemoc zanechala už víc než 41 tisíc mrtvých.

Na covid-19 ve světě zemřelo na 6,9 milionu lidí. Dospěli k tomu v obsáhlé analýze experti z Institutu pro zdravotnické metriky a vyhodnocování (Institute for Health Metrics and Evaluation, IHME) na lékařské fakultě Washingtonské univerzity v Seattlu.

Je to vysoké číslo, více než dvojnásobek toho, co vykazují úřední zprávy, které shromažďuje například Univerzita Johnse Hopkinse v Baltimoru. Podle této statistiky připravil covid do neděle 9. května o život 3,28 milionu lidí.

V Česku může být o 11 tisíc obětí víc

Institut ze Seattlu ve své zprávě tvrdí, že úmrtí způsobená covidem-19 jsou téměř v každé zemi významně podhodnocována. „Jakkoli hrozná se pandemie covid-19 může zdát, tato analýza ukazuje, že skutečný počet obětí je ještě mnohem vyšší,“ napsal k analýze ředitel IHME doktor Chris Murray.

Několik příkladů rozdílných (vládních a expertních) dat: Ve Spojených státech přiznávala administrativa koncem dubna 574 tisíc mrtvých na covid. Podle metodiky IHME jich ale bylo 905 tisíc.

Mnohem vyšší odchylka mezi těmito údaji byla v Indii. Úředně evidovaných úmrtí na covid tam bylo 221, podle IHME však 654. V Rusku byl rozdíl doslova propastný. Vládní statistika přiznávala 109 tisíc, zatímco odhad ve zmíněné analýze se vyšplhal na 593 tisíc.

Česko je v analýze zmíněno mezi zeměmi s nejvyšším počtem covidových úmrtí na hlavu. Od března 2020 do konce dubna 2021 jich ministerstvo zdravotnictví evidovalo 276 na 100 tisíc obyvatel. Podle IHME jich ale ve skutečnosti bylo 386.

Pokud poměr mezi ministerskou statistikou a odhadem IHME přepočteme na absolutní počet úmrtí na covid, tak pro Česko dostaneme 41 490 mrtvých. Ministerstvo zdravotnictví v neděli 9. května přitom eviduje 29 667 úmrtí.

Jak k těmto číslům experti dospěli?

Za základ vzali nadměrnou úmrtnost během pandemie, tedy počty mrtvých nad dlouhodobý průměr.

Ne všechna tato úmrtí však spadají do kolonky „úmrtí na covid“. Některá byla způsobena tím, že přetížená zdravotnická zařízení nedokázala lidem poskytnout včas pomoc.

Výzkumníci tato čísla odhadli a od nadměrné úmrtnosti odečetli. Obdobně tuto statistiku snížili také o vliv nižšího počtu úmrtí při dopravních nehodách při menší mobilitě za lockdownů.

Výsledné odhady by tak měly zahrnovat pouze úmrtí přímo způsobená virem SARS-CoV-2, který vyvolává covid. (Podrobný popis metodiky je k dispozici na webových stránkách IHME.)

„Mnoho zemí věnovalo mimořádné úsilí statistice obětí epidemie. Naše analýza však ukazuje, že je obtížné přesně sledovat nové a rychle se šířící infekční onemocnění," upozornil ve zprávě k analýze ředitel IHME, doktor Chris Murray.

Zdroje:
Johns Hopkins University, IHME/Health Data, Koronavirus/MZCR

Nejnovější články