Přichází radioaktivní léčivo, které může porazit rakovinu prostaty

15. 12. 2022 – 18:10 | Technologie | Nedd.cz | Diskuze:

Přichází radioaktivní léčivo, které může porazit rakovinu prostaty
Izolovaná buňka rakoviny prostaty na kolorovaném snímku z elektronového mikroskopu. Takové buňky se shlukují a vytváří nádory, které napadají a ničí okolní tkáně. | zdroj: Profimedia

Evropská komise schválila účinný lék na rakovinu prostaty. Stojí za ním česká vědkyně a nukleární medicína.

Rakovinu prostaty objeví lékaři v Česku ročně v průměru u osmi tisícovek mužů, z toho u pětiny bývá v pokročilé fázi. Ročně na ni zemře kolem patnácti stovek mužů.

Těm, které onemocnění postihlo, teď dává naději nový lék firmy Novartis, na jehož vývoji se významně podílela česká vědkyně Martina Benešová.

Radiofarmakum, které obsahuje radionuklidy (radioaktivní zářiče) a využívá škodlivých účinků ionizujícího záření na rakovinnou tkáň, tento týden na základě doporučení Evropské lékové agentury schválila k používání Evropská komise.

Hledá a ničí nemocné buňky

Nové léčivo, které dostalo obchodní název Novartis Pluvicto, umí přímo v těle pacienta s rakovinou prostaty najít nemocné buňky, navázat se na ně, ozářit je a zničit, a to bez vážnějších vedlejších účinků. Novartis na svém webu shrnuje jeho působení do tří bodů:

aa Pluvicto (lutetium Lu 177) útočí na PSMA nádorové buňky prostaty. | zdroj: kredit-Novartis

bb Jakmile se PLUVICTO naváže na buňku, je jí pohlcen. | zdroj: kredit-Novartis

cc Když buňka pohltí Pluvicto, uvolní záření, které jí a další nádorové buňky v okolí poškozuje a zabíjí. | zdroj: kredit-Novartis

Povolení Evropské komise k použití se vztahuje na všech 27 členských států Evropské unie a také na Island, Norsko, Severní Irsko a Lichtenštejnsko, píše firma na svém webu.

Schválení se dalo očekávat. Tím spíš, že už dříve lék schválila americká léková agentura FDA.

Radiofarmakum s účinnou molekulou PSMA-617, kterou jaderná chemička Benešová vyvinula se spolupracovníky v německém městě Heidelbergu, je bezpečné a účinné proti progresivní, metastazující a vůči jiným terapiím odolné rakovině prostaty – žlázy nacházející se u mužů těsně pod močovým měchýřem.

Ověřeno u tisíců pacientů

Cesta ke schválení perspektivního léku trvala déle než osm let. Radiofarmaka, mezi které Plutvico patří, jsou přísně posuzována, zkoumá se u nich také radiační čistota. 

Radiofarmakum dosud zachránilo či výrazně prodloužilo život tisícům pacientů v klinických studiích ve vybraných nemocnicích v několika státech.

Licence k radioaktivnímu léčivu nyní patří mezinárodní farmaceutické společnosti Novartis. Korporace je získala poté, co koupila jejich původního vlastníka, americkou farmaceutickou firmu Endocyte.

První pacient s pokročilou rakovinou prostaty, která byla odolná vůči veškeré předchozí léčbě a metastázovala v kostech do celého těla, dostal terapeutikum už v roce 2013.

„Byl to dvaačtyřicetiletý táta dvou holčiček, měl velmi agresivní formu rakoviny, zbývalo mu pár týdnů, ale chtěl bojovat do poslední chvíle kvůli milované rodině. Když mu lékaři nabídli možnost aplikace do té chvíle na žádném jiném člověku nevyzkoušeného léku, souhlasil okamžitě,“ cituje ČT24 Martinu Benešovou.

Rodačka z Ostravy a absolventka Karlovy univerzity vyvinula radioaktivní terapeutikum s několika spolupracovníky na doktorandské stáži v Heidelbergu. Pacient popisoval pocity úlevy už po pár dnech a zanedlouho začaly metastáze ustupovat.

Po prvním úspěchu dostali radioterapeutikum další pacienti v terminálním stadiu rakoviny prostaty, a to ve speciálním experimentálním režimu, který dovoluje použít neschválené léčivo. Metastázy i ohnisko rakoviny mizely i u nich.

V Česku byla látka poprvé vyzkoušena letos ve Fakultní nemocnice Olomouc. Podle zástupkyně přednosty onkologické kliniky olomoucké nemocnice Hany Študentové ani toto radiofarmakum muže v pokročilém stadiu nemoci nevyléčí úplně, ale může jim významně prodloužit a zkvalitnit život.

Zdroje:
ČT24, Novartis

Nejnovější články