Proč se Titanic nezhroutil v hlubině jako Titan? Otázka, která leckomu vrtá hlavou

4. 7. 2023 – 23:50 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Proč se Titanic nezhroutil v hlubině jako Titan? Otázka, která leckomu vrtá hlavou
Ikonická příď Titaniku. | zdroj: Profimedia

Je to častý dotaz na sociálních sítích: Proč se Titanic nezhroutil pod drtivým tlakem vody (neimplodoval) jako batyskaf Titan, který se k jeho troskám potápěl do hlubin Atlantiku?

„Mám opravdu hloupou otázku: Jak je možné, že Titanic sedí na dně relativně neporušený, když je tlak vody tak velký, že ponorku Titan rozdrtil jako hrozen, na který šlápne Whoopi Goldbergová? ptá se například na twitteru Jesse Kelly.

„To není hloupá, ale zajímavá otázka,“ reaguje spisovatelka N. Maloneová a připomíná, že také zadní část Titaniku v hlubinách implodovala, zbortila se pod tlakem vody. „Podívejte se na obrázek, který jsem přiložila,“ vybízí Maloneová

Rozšířená představa, že Titanic neimplodoval, je patrně důsledkem ikonických snímků jeho přídě, která spočinula v hloubce 3,8 kilometru téměř nepoškozena.

Po spirále do hlubin

Příčinou rozdílného poškození přední a zadní části největšího zaoceánského parníku své doby byla destrukce jeho trupu a způsob jeho potopení.

Titanic se potápěl téměř tři hodiny. Vodou se rychleji plnila přední část poškozená nárazem do ledovce. Když ji voda téměř celou zaplnila, parník se naklonil přídí dolů a rozlomil se.

Přední část, která byla zaplněna vodou, rychle klesala ke dnu po trajektorii spirály. Podstatnou část zadní části však vyplňoval vzduch. Některý během klesání unikal, část ho však uvízla v komorách.

Proto zadní část Titaniku klesala pomalu jako balón naplněný vzduchem. Když se vnější tlak dostatečně zvýšil, což bylo v hloubce kolem šedesáti metrů, část trupu implodovala.

„Imploze jsou případy, kdy se objekty zhroutí samy do sebe důsledkem rozdílu tlaku mezi vnějším a vnitřním prostředím. Je to opak exploze. Když se vnější síla stane větší než síla, kterou může trup plavidla vydržet, plavidlo se prostě rozpadne,“ vysvětluje Arun Bansil, profesor fyziky na Severovýchodní univerzitě (Northeastern University) v americkém Bostonu, v příspěvku pro Northeastern Global News.

Variantu imploze dosvědčují svědectví některých přeživších, kteří ji zaslechli.

Imploze zanechala hromady trosek

Detailně si můžete prohlédnout poškození přední a zadní části Titaniku na nových digitálních 3D skenech, které pořídila loni v létě společnost Magellan, zabývající se hlubinným mořským mapováním. Poskytují jedinečný pohled na celou loď, která od svého ztroskotání před 111 lety spočívá na dně oceánu. Vidíme ji, jako kdyby byla z místa, kde leží, odčerpána voda.

Třírozměrný pohled odhaluje obrovské množství trosek, zejména ze zadní části, které Titanic obklopují.

Zdroje:

Nejnovější články